Γιατί καθυστερούν οι βάσεις

Ο ανασχηματισμός και οι πυρκαγιές στο Μάτι παρατείνουν την πολυπόθητη ανακοίνωσηΡεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Οι κυοφορούμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αλλά και γραφειοκρατικοί λόγοι (από την ανάγκη για επιπλέον ποσόστωση σε υποψηφίους των πανελλαδικών από τις πυρόπληκτες περιοχές) είναι οι βασικές αιτίες που καθυστερεί η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και του νέου εξεταστικού. Πέρυσι οι βάσεις είχαν δοθεί στη δημοσιότητα στις 24 Αυγούστου, ωστόσο φέτος εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν μεταξύ 27 και 31 του μήνα, με τις πιο πιθανές ημερομηνίες να είναι η 28η και η 29η Αυγούστου.

Ο Κώστας Γαβρόγλου έχει επενδύσει, όπως και άλλοι προκάτοχοί του στον υπουργικό θώκο της Παιδείας, σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο στο εξεταστικό και στην αναμόρφωση του Λυκείου. Βέβαια, οι ανακοινώσεις για το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και ο τρόπος με τον οποίο ο Κώστας Γαβρόγλου θέλει να αναμορφώσει τις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου έχουν πέσει θύμα επικοινωνιακών συγκυριών.

Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι «έκλεισε» το «παράθυρο» του Ιουλίου και τώρα ο ανασχηματισμός μπορεί να πάει ακόμα πιο πίσω τις ανακοινώσεις, ενώ σε περίπτωση που οι αλλαγές στο υπουργικό επιτελείο αγγίξουν και τον Κώστα Γαβρόγλου, τότε δεν αποκλείεται να μείνουν κενό γράμμα.

Βέβαια, για τον ΣΥΡΙΖΑ ένα φιλολαϊκό μέτρο που ενδεχομένως έπειθε μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, ότι μπορεί να ανακουφίσει τις μικρομεσαίες οικογένειες από μεγάλα έξοδα προετοιμασίας των παιδιών για το πανεπιστήμιο, ίσως να αποτελέσει ισχυρό προεκλογικό χαρτί.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα ισχυρές εσωτερικές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές που θέλει (αλλά δεν μπορεί) να προωθήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, κατά βάση την πλήρη απελευθέρωση της πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Εάν ο ανασχηματισμός αφήσει αλώβητο τον Κώστα Γαβρόγλου, τότε το σύστημα που θα ανακοινώσει δεν θα διαφέρει πολύ από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δηλαδή απολυτήριο και συνδυασμό εξετάσεων για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, με πιθανή την πλήρη απελευθέρωση της πρόσβασης σε έναν αριθμό περιφερειακών σχολών χαμηλής ζήτησης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα