Η Σοφία Βάρη επιστρέφει με «Αντιθέσεις»

Η σπουδαία εικαστικός και σύζυγος του Φερνάντο Μποτέρο εκθέτει δεκαέξι γλυπτά στην Αγορά του Κέντρου ΠολιτισμούΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα

Ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία έκθεσή της στη γενέτειρά της, την Ελλάδα, και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ανδρου, η διεθνούς φήμης εικαστικός Σοφία Βάρη, η οποία ζει και εργάζεται στο εξωτερικό, επιστρέφει και πάλι στα μέρη μας.

Η ταλαντούχα γλύπτρια και σύζυγος του διάσημου Κολομβιανού ζωγράφου Φερνάντο Μποτέρο θα παρουσιάσει στην Αγορά του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» τη νέα έκθεσή της με τίτλο «Φόρμες και αντιθέσεις». Από την 1η Σεπτεμβρίου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει δεκαέξι ασπρόμαυρα γλυπτά μνημειακών διαστάσεων, τα οποία θα είναι τοποθετημένα έτσι ώστε να «συνομιλούν» με το κτίριο του ΚΠΙΣΝ αλλά και το ελληνικό φως.

Οπως τονίζει η Σοφία Βάρη, τα δεκαέξι γλυπτά της έκθεσης αποτελούν την πιο ώριμη δουλειά της, ενώ πρόκειται για έργα που έχουν φιλοτεχνηθεί την τελευταία δεκαετία. Για τη συγκεκριμένη παρουσίαση η εικαστικός κινήθηκε αποκλειστικά σε ασπρόμαυρη παλέτα, λόγω της γοητείας που της ασκεί το ελληνικό φως αλλά και της ιδιοσυγκρασίας του κτιρίου. «Η ενσωμάτωση των μεγάλης κλίμακας γλυπτών μου στο περιβάλλον είναι πρωταρχικής σημασίας. Θέλω να φαίνονται σαν να ήταν εκεί πάντα» αναφέρει η ίδια.

Η γεννημένη στην Αθήνα το 1940 εικαστικός από Ελληνα πατέρα και Ουγγαρέζα μητέρα σπούδασε στην Αγγλία και τη Γαλλία (École des Beaux-Arts, Παρίσι, 1958), όπου γνώρισε τα τότε νέα ρεύματα της γλυπτικής, τον κυβισμό και τον σουρεαλισμό. Το έργο της είναι μια αναζήτηση φόρμας και ισορροπίας, βαθιά επηρεασμένο από την κυκλαδική τέχνη, καθώς και την τέχνη των Μάγια, των αρχαίων Αιγυπτίων, των Ολμέκων και την μπαρόκ αισθητική. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως πολλά από τα ονόματα των γλυπτών της προέρχονται από την ελληνική μυθολογία, ενώ το καλλιτεχνικό της όνομα, «Βάρη», είναι εμπνευσμένο από τον τόπο καταγωγής της.

Εκτός από τα μπρούντζινα γλυπτά, η Σοφία Βάρη είναι γνωστή για τα κολάζ και τα έργα της με λαδόχρωμα και ακουαρέλες, τα οποία συνδυάζουν αυστηρές γεωμετρικές γραμμές και αισθησιακές καμπύλες. Εργα της έχουν παρουσιαστεί στα μεγαλύτερα μουσεία του πλανήτη, όπως το Palazzo Vecchio στη Φλωρεντία, το Palazzo Bricherassio στο Τορίνο, το Ludwig Museum στο Κόμπλεντς και το Pera Museum στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε χώρους με ιδιαίτερο συμβολισμό, όπως ο ναός του Κομφούκιου στο Πεκίνο. Σήμερα ζει και εργάζεται μεταξύ Ελλάδας, Παρισιού, Μονακό και Πιετρασάντα.

• Info: Η έκθεση έργων της Σοφίας Βάρη «Φόρμες και αντιθέσεις» θα εγκαινιαστεί την 1η Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 7 Οκτωβρίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα