«Η ποίηση είναι μέσα στο DNA του Ελληνα»

Ο Μ. Φραγκούλης μιλά για τον Μίκη και τη συναυλία του στο Θέατρο ΔάσουςΣυνέντευξη στην
Ελένη Σκάρπου

Συνεργάστηκαν πριν από 20 χρόνια και αυτή η καλλιτεχνική συνάντηση υπήρξε καταλυτική για τη μετέπειτα πορεία του. Ο Μάριος Φραγκούλης αναμοχλεύει μνήμες και ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη την Πέμπτη 30 Αυγούστου, στο Θέατρο Δάσους, σε μια σύμπραξη με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

«Ημουν περίπου 11 χρονών όταν τραγούδησα το “Αξιον Εστί” του Μίκη Θεοδωράκη με την παιδική χορωδία του δημοτικού σχολείου στη Νέα Σμύρνη. Πήγαινα τετάρτη δημοτικού. Τα τραγούδια που αγαπούσα πιο πολύ ήταν το “Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ” και “Της αγάπης αίματα”. Πάντα άκουγα τη μουσική του Μίκη, γιατί ταξίδεψε την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου και ήταν και ο πρώτος μεγάλος συνθέτης του οποίου το όνομα συνδέθηκε με τους μεγάλους μας ποιητές, τον Ρίτσο, τον Ελύτη, τον Σεφέρη, τον Ελευθερίου.

Είμαι πολύ περήφανος που έπειτα από 20 χρόνια παρουσιάζουμε ένα ολοκληρωμένο αφιέρωμα στον μεγάλο μας συνθέτη, ξεκινώντας από τα πρώτα του τραγούδια, όπως “Μαργαρίτα Μαργαρώ” και “Μαργαρίτα Μαγιοπούλα” έως το “Canto General” σε ποίηση του Pablo Neruda, “Επιφάνεια Αβέρωφ” του Γιώργου Σεφέρη και το “Αξιον Εστί” του Οδυσσέα Ελύτη. Αισθάνομαι δέος και ασύλληπτη χαρά» αναφέρει ο Μάριος Φραγκούλης και θυμάται λέξεις από τον Μίκη που τον έχουν σημαδέψει… «Η μουσική μου γεννήθηκε μέσα από τις γειτονιές, μέσα από τον κόσμο, και ανήκει σε όλη την Ελλάδα».

Συγκίνηση

Ο Μάριος, πάντως, που δεν τον ενοχλεί όταν του απευθύνεται κανείς στον ενικό, χαίρεται και ανυπομονεί να μοιραστεί με το κοινό της Θεσσαλονίκης τη συγκίνηση που δημιουργούν τα τραγούδια του Μίκη.

«Πιστεύω ότι είναι μια από τις πιο δυνατές συναυλίες που έχω δώσει στην πορεία μου και μαζί με τον Λουκά Καρυτινό και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και πιστεύω μια νέα πνοή, μια διαφορετική ματιά σε αυτό το σπουδαίο έργο. Οι ενορχηστρώσεις του Κώστα Παπαδούκα είναι ειδικά γραμμένες γι’ αυτή την παράσταση και αντικατοπτρίζουν τον πιο λυρικό και προσιτό Μίκη στις καρδιές του κόσμου. Θέλω όλη η Θεσσαλονίκη να σιγοτραγουδάει και να χορεύει μαζί μου» σημειώνει.

«Η απώλεια του Ελευθερίου ήταν τεράστια»

Ο Μάριος Φραγκούλης μάς μίλησε και για τον Μάνο Ελευθερίου. «Είναι τεράστια η απώλεια του Μάνου γιατί φώτιζε τη σκέψη και την έκφραση σε πολλαπλά επίπεδα με το πολύπλευρο ταλέντο του και ως στιχουργός και ως πεζογράφος, αλλά κυρίως ως ποιητής. Ηταν απλός και προσιτός μέσα στη μεγαλοσύνη που τον διέκρινε ως άνθρωπο. Πιστεύω ότι η Ελλάδα γέννησε μεγάλους ποιητές και αναπόφευκτα θα γεννήσει και νέους ποιητές, γιατί το έχουμε ανάγκη ως λαός. Είναι, άλλωστε, μέσα στο DNA μας και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει» καταλήγει ο Μάριος Φραγκούλης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα