Ωρα Βενετίας για τον Λάνθιμο

Σε… «συμπληγάδες» το φιλμ του Ελληνα σκηνοθέτη «The favourite» στο φεστιβάλ κινηματογράφου που έχει πρεμιέρα αύριοΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα

Και οι 21 υποψήφιοι για τον Χρυσό Λέοντα της Βενετίας είναι υπέροχοι! Μπορεί στο 75ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, που σηκώνει αύριο αυλαία, το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού να συγκεντρώνει η συμμετοχή του Γιώργου Λάνθιμου, ο οποίος διεκδικεί το μεγάλο βραβείο με τη νέα ταινία του «The favourite», ωστόσο στη φετινή διοργάνωση οι… μνηστήρες για το έπαθλο είναι πολλοί και ιδιαίτερα αξιόλογοι.

Ο Ελληνας σκηνοθέτης θα παρουσιάσει στο νησάκι Λίντο της Βενετίας το φιλμ εποχής με πρωταγωνίστριες τις Ρέιτσελ Βάις, Εμα Στόουν και Ολίβια Κόλμαν, ελπίζοντας να επαναλάβει τον θρίαμβο που είχε σημειώσει στην ιταλική πόλη το 2011, αποσπώντας το βραβείο σεναρίου -μαζί με τον Ευθύμη Φιλίππου- για τις «Αλπεις» του.

Βέβαια, αυτό δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για τον πολυβραβευμένο Ελληνα δημιουργό, μια και απέναντί του θα βρει μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου, ακόμη 20 διεκδικητές, οι οποίοι ρίχνονται στη μάχη του Χρυσού Λέοντα με σοβαρές αξιώσεις. Ενας εξ αυτών είναι και ο Ντάμιεν Σαζέλ, ο σκηνοθέτης του αγαπημένου περσινού μιούζικαλ «La La land», ο οποίος επανέρχεται στο κινηματογραφικό προσκήνιο με το νέο του φιλμ «First man», το οποίο θα αποτελέσει την ταινία έναρξης του φεστιβάλ. Σε αυτό πρωταγωνιστεί ο Ράιαν Γκόσλινγκ και θέμα του είναι η προσσελήνωση του Νιλ Αρμστρονγκ. Στη Μόστρα (Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica di Venezia) θα παρουσιάσουν τη νέα τους ταινία και οι Ιθαν και Τζόελ Κοέν, το «The Ballad of Buster Scruggs», με τους Τζέιμς Φράνκο, Λίαμ Νίσον και Μπρένταν Γκλίσον, αλλά και ο Μεξικανός Αλφόνσο Κουαρόν, ο οποίος μετά το «Gravity» επιστρέφει με το φιλμ «Roma».

Για τον Χρυσό Λέοντα θα κονταροχτυπηθούν ο Λούκα Γκουαντανίνο με την ταινία του «Suspiria», ο Μάικ Λι με την ομώνυμη ταινία για τη σφαγή του Peterloο, αλλά και ο Πολ Γκρίνγκρας, ο οποίος στο «22 July» καταπιάνεται με την τρομοκρατική επίθεση του Αντερς Μπρέιβικ στη Νορβηγία το 2011.
Ακόμη, στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν οι ταινίες «The Sisters Brothers» του Ζακ Οντιάρ, «Sunset» του Λάσλο Νέμες και το «The Nightingale» της Τζένιφερ Καντ, της μοναδικής γυναίκας σκηνοθέτιδας, η οποία διαγωνίζεται για το μεγάλο βραβείο. Μάλιστα, η ύπαρξη μονάχα μίας δημιουργού στο φεστιβάλ έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από διάφορες οργανώσεις, οι οποίες κατηγορούν τους υπευθύνους για την απουσία γυναικών υποψηφίων. Στις ταινίες εκτός συναγωνισμού έχει συμπεριληφθεί και το «Α star is born», το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Μπράντλεϊ Κούπερ, στο οποίο πρωταγωνιστούν ο ίδιος και η Lady Gaga.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα