Αποστολή της «δημοκρατίας» στο Φεστιβάλ Βενετίας

Ο Ακης Καπράνος στη γιορτή του σινεμάΑποστολή: 
Ακης Καπράνος

Το 75ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας ανοίγει τις πύλες του με ένα πρόγραμμα άκρως εντυπωσιακό. Γιατί; Μα γιατί προηγήθηκε μια μεγάλη κόντρα πριν από λίγους μήνες ανάμεσα στο παντοδύναμο τηλεοπτικό δίκτυο Netflix και στο Φεστιβάλ Καννών.

Οι Κάννες αρνήθηκαν τις παραγωγές του, προτιμώντας να χάσουν σε γκλαμουριά από το να επιτρέψουν ψηφίδες τηλεοπτικού προϊόντος στη διοργάνωσή τους. Και το Netflix ανταπάντησε με σειρά παραγωγών που περιλαμβάνει και μια… ανολοκλήρωτη ταινία του Ορσον Γουέλς («Η άλλη όψη του ανέμου»), όλες για τη Βενετία. Να πούμε πως και το τηλεοπτικό δίκτυο Amazon κάνει εδώ καλή δουλειά.

Θα δούμε και τη νέα ταινία «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου, συμπαραγωγή ΗΠΑ, Βρετανίας και Ιρλανδίας, μαύρη κωμωδία εποχής, με τις Εμα Στόουν, Ρέιτσελ Βάις και Ολίβια Κόλμαν. Η προηγούμενη φορά που ο Λάνθιμος βρέθηκε στη Βενετία ήταν το 2011 με τις «Αλπεις», ταινία για την οποία μαζί με τον Φιλίππου κατέκτησαν το βραβείο σεναρίου. Η αυλαία άνοιξε χθες με το «First Man» του Ντάμιεν Σαζέλ (ο Ράιαν Γκόσλινγκ υποδύεται τον Νιλ Αρμστρονγκ, τον άνθρωπο που πάτησε πρώτος στη Σελήνη) με όχι αποθεωτικές κριτικές. Η ελληνική παρουσία φέτος είναι η μικρού μήκους «Λεωφόρος Πατησίων» του Θανάση Νεοφώτιστου, στο παράλληλo τμήμα Orizzonti.

Κατά τα άλλα, η Βανέσα Ρεντγκρέιβ θα λάβει τιμητικό Χρυσό Λέοντα για την προσφορά της στον κινηματογράφο. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι ο σκηνοθέτης Γκιγιέρμο ντελ Τόρο. Μεταξύ των ταινιών θα δούμε και το αγγλόφωνο ντεμπούτο του Ζακ Οντιάρ «The sisters brothers».

Ενα «ευρωπαϊκό western», τοποθετημένο στα χρόνια του πυρετού του χρυσού με τους Γιόακιν Φίνιξ, Τζον Σι Ράιλι, Τζέικ Τζίλενχαλ και Ριζ Αχμέντ. Πρεμιέρα θα κάνει και το «A star is born», η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Μπράντλεϊ Κούπερ, με την παρουσία του ίδιου και της Lady Gaga στο κόκκινο χαλί να είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό event.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα