Διαβατήριο τα προσόντα για την αγορά εργασίας

«Μαύρη» έκθεση του ΟΟΣΑ για την Παιδεία. Χαμηλοί και οι μισθοί των εκπαιδευτικώνΑπό τον
Αντώνη Τριανταφύλλου

Ανθρώπινο δυναμικό με αναιμικά εργασιακά και ακαδημαϊκά προσόντα, λιγότερους απόφοιτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης συγκριτικά με όσους έχουν απολυτήριο λυκείου, υψηλή εργασιακή επισφάλεια και κίνδυνο έκθεσης σε συνθήκες φτώχειας για εργαζομένους χαμηλών προσόντων και λιγότερες ώρες διδασκαλίας σε σύγκριση με τον μέσο όρο των χωρών του διαπιστώνει για την Ελλάδα μεταξύ άλλων ο ΟΟΣΑ στην ετήσια έκθεσή του για την εκπαίδευση.

Ο διεθνής οργανισμός παρουσιάζει με μελανά χρώματα την κατάσταση στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και στις ευκαιρίες απασχόλησης των αποφοίτων στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, στην Ελλάδα οι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι περισσότεροι από αυτούς που κατέχουν κάποιον τίτλο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι απόφοιτοι λυκείου ανέρχονται στο 32% του πληθυσμού, έναντι 31% των αποφοίτων πανεπιστημίου – ΤΕΙ.
Τα χαμηλά εκπαιδευτικά προσόντα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, εκθέτουν τους αποφοίτους Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε εργασιακή επισφάλεια και υψηλό κίνδυνο ανεργίας.

Οπως φαίνεται από την επεξεργασία των στοιχείων για την Ελλάδα, το ποσοστό απορρόφησης από την αγορά εργασίας των απασχολουμένων που είναι απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι υψηλότερο συγκριτικά με εργαζομένους που κατέχουν τίτλους απολυτηρίου λυκείου ή χαμηλότερης βαθμίδας.

Απογοητευτικοί είναι οι δείκτες και στο σχολείο, σύμφωνα πάντα με τον ΟΟΣΑ. Οι μαθητές στην Ελλάδα έχουν λιγότερες διδακτικές ώρες σε σύγκριση με τον μ.ό. ΟΟΣΑ. Η χώρα μας δαπανά περισσότερο χρόνο για τη Γλώσσα (ανάγνωση, ορθογραφία και λογοτεχνία), τα Μαθηματικά και τις Φυσικές επιστήμες. Στο Δημοτικό οι ώρες διδασκαλίας είναι λιγότερες από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Ειδικότερα, είναι 752 ώρες στο δημοτικό και 791 στο γυμνάσιο.

Ακόμα, ο οργανισμός διαπιστώνει ότι, παρά την αύξηση του χρόνου διδασκαλίας την περίοδο 2000-2017, οι μισθολογικές απολαβές των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων στη χώρα μας εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά χαμηλές σε σύγκριση με άλλες χώρες. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο εισαγωγικός μισθός ενός καθηγητή γυμνασίου στην Ελλάδα είναι 19.374 δολάρια, όταν ο μέσος μισθός στις χώρες του οργανισμού ανέρχεται σε 33.126 δολάρια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα