Πυρ ομαδόν κατά Φαμπρ από είκοσι χορευτές του

Τον κατηγορούν για ταπεινωτικές πράξεις

Για σεξουαλική παρενόχληση και ταπεινωτικές πράξεις κατηγορούν τον Γιαν Φαμπρ (φωτό), τον Βέλγο χορογράφο και πάλαι ποτέ καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών -παραιτήθηκε κακήν κακώς μετά τον σάλο που είχε ξεσηκώσει με τις δημιουργικές επιλογές του- οι είκοσι χορευτές του.

Οι καλλιτέχνες και πρώην συνεργάτες του, θηλυκού γένους ως επί το πλείστον, με επιστολή τους στο βελγικό περιοδικό «Rekto:verso» κάνουν λόγο για ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον, υποστηρίζοντας πως η «ταπείνωση ήταν το καθημερινό μας πρωινό». 

Στην ίδια επιστολή, ο Φλαμανδός δημιουργός κατηγορείται ανοιχτά πως συνήθιζε να ταπεινώνει γυναίκες σε πρόβες κάνοντας σεξιστικές παρατηρήσεις για το σώμα τους. Οι καταγγέλλοντες περιγράφουν ακόμη διάφορες πράξεις ταπείνωσης και σεξουαλικού εκφοβισμού, με κάποιους χορευτές να διατείνονται πως τους προσφέρονταν χρηματικά ποσά και παρακινούνταν να παίρνουν ναρκωτικές ουσίες προκειμένου να αισθάνονται πιο ελεύθερα.

Χαρακτηριστικό είναι δε πως σύμφωνα με τις καταγγελίες όσοι χορευτές αρνούνταν να δεχτούν τις πρακτικές του Φαμπρ έβλεπαν τους ρόλους τους να συρρικνώνονται στις παραστάσεις, ενώ δέχονταν και μια «ειδική δόση ταπείνωσης», όπως αναφέρεται. Ο ίδιος ο Φαμπρ, απαντώντας στο περιοδικό, αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως «εδώ δεν υποχρεώνουμε κανέναν και καμία να κάνει πράγματα που θεωρεί πως υπερβαίνουν τα όριά του».