Ο δρόμος προς τις κάλπες

Καταλύτες για τις εκλογές η Novartis και το ΣκοπιανόΑπό τον
Μανώλη Κοττάκη

Τo κορυφαίο στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων με το οποίο συνταξίδεψα από τη Θεσσαλονίκη για την Αθήνα την Κυριακή το βράδυ το είχε σχεδόν σίγουρο: «Εμείς προετοιμαζόμαστε για εκλογές τον Νοέμβριο. Την ημέρα του ανασχηματισμού συναντήσαμε τον Τσίπρα στο Μαξίμου και τον ρωτήσαμε πότε σκοπεύει να προκηρύξει τις κάλπες. Μας απάντησε τα γνωστά με την προσθήκη: “Είναι συνταγματικό μου δικαίωμα ο χρόνος των εκλογών”. Αυτά που είπε στη Θεσσαλονίκη, όπου άφησε παράθυρο ανοιχτό για τον Μάιο, εμάς, να σκεφτείς, δεν μας τα είπε!»

Η πρόβλεψή του για τον χρόνο των εκλογών, για τον οποίο έχω καταρχάς διαφορετική εκτίμηση, δεν με αιφνιδίασε. Την είχα ακούσει και από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο ρεστοράν Κλοσάρ της Θεσσαλονίκης ως μία από τις πιθανές εκδοχές. «Εως τις 20 Νοεμβρίου» ήταν η εκτίμηση που διατύπωσε στην ομήγυρη, χωρίς να αποκλείει εναλλακτικά το σενάριο «έως τις 20 Απριλίου». Στην ίδια ρότα μαθαίνω ότι βρίσκεται και η Ντόρα Μπακογιάννη: «4 ή 11 Νοεμβρίου» είναι η πρόβλεψή της.

Εως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχα εικόνα Νοεμβρίου. Σε όσους ρώτησαν τη γνώμη μου (και για όποια αξία έχει αυτή, φυσικά) πρόσθετα δύο παραμέτρους για τον χρόνο των εκλογών, τις οποίες όσοι είστε τακτικοί αναγνώστες θα θυμάστε ότι τις εντάσσω κατά καιρούς στην ανάλυσή μου. Η πρώτη παράμετρος είναι η υπόθεση Novartis και όχι μόνον αυτή. Θεωρώ ότι ο Τσίπρας αναμένει πολιτικά και όχι εθνικά ανταλλάγματα για την αφοσίωσή του στις ΗΠΑ. Και τα ανταλλάγματα αυτά έχουν ονοματεπώνυμο.

Ονοματεπώνυμα για την ακρίβεια και μάλιστα έξι. Αν δεν πάρει αυτά τα ανταλλάγματα διά της δικαστικής οδού, δεν βλέπω τον λόγο να προκαλέσει εκλογές. «Ζέστανε» την ατμόσφαιρα με τις διώξεις για τα δάνεια των κομμάτων, αλλά αφήγημα δεν θα έχει χωρίς τα υπόλοιπα που εξαρτώνται -προσοχή- από το FBI και την DEA. H ενόχληση που άφησε να διαφανεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Εκθεση για τις επιλεκτικές συμμαχίες της Δύσης στην περιοχή μας και η επιτυχημένη προσπάθεια συνεργατών του να μην ερωτηθεί για συγκεκριμένα πρόσωπα της παράταξης στη συνέντευξη Τύπου (ώστε να μην υποχρεωθεί να τα καλύψει) είναι οι λεπτομέρειες που ολοκληρώνουν την εικόνα.

Ο Τσίπρας λοιπόν -πρώτο κρατούμενο- προσπαθεί, νομίζω, να «απλώσει» τον χρόνο έως τον Μάιο ώστε να έχει την ευκαιρία να ευρεθούν τα στοιχεία στα οποία ελπίζει για να διασωθεί. Διαβάστε σήμερα αναδρομικά την ομιλία της γραβάτας στο Ζάππειο (21/6/2018) και θα ανακαλύψετε μια ενδιαφέρουσα αποστροφή που τα μαρτυρά όλα! «Πάνο, έχουμε 15 μήνες μπροστά μας για να πετύχουμε και τον δεύτερο στόχο της συμμαχίας μας, τον στόχο της κάθαρσης και της δικαιοσύνης» είπε εκείνο το βράδυ στον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, που σήμερα χαίρει τρομακτικής στήριξης από κέντρα των ΗΠΑ.

Η δεύτερη παράμετρος είναι το Σκοπιανό. Εάν καταφέρει τελικά να περάσει η συμφωνία στα Σκόπια (αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες), τότε η σύμμαχος χώρα θα περιμένει από αυτή τη Βουλή, στην οποία έχει ήδη γίνει μεγάλη προπαρασκευή, να «τελειώσει» τη δουλειά. Αν δεν την τελειώσει, πώς να στηθούν κάλπες στην Ελλάδα; Και πώς να δοθούν και ανταλλάγματα; Αν και ο πρωθυπουργός με τη Συμφωνία των Πρεσπών και κυρίως με τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών έχει καταχωριστεί οριστικά στας δέλτους των αφοσιωμένων, μένουν να γίνουν μερικά βήματα ακόμη.

Οσο λοιπόν είναι ανοικτό το Σκοπιανό και όσο αναμένονται οι δικαστικές εξελίξεις για τη Νovartis, ο Τσίπρας νομίζω θα επιφυλάξει για τον εαυτό του πότε θα ασκήσει το συνταγματικό του δικαίωμα. Τώρα, αν αποτύχει το δημοψήφισμα στα Σκόπια εξαιτίας της ανάμειξης των Ρώσων και των Κινέζων (όπως καταγγέλλουν αγχωμένοι οι Αμερικανοί), τότε και μόνο τότε εκλείπει η εκκρεμότητα και ανοίγει ο ασκός του Αιόλου. Και για αποδέσμευση στοιχείων για τη Novartis και για τα υπόλοιπα.

Σε αυτή την περίπτωση, ναι, αλλάζει ο σχεδιασμός, όχι για τον Νοέμβριο όμως, αλλά για τον Ιανουάριο. Πρέπει προηγουμένως να διανεμηθεί κοινωνικό μέρισμα και, βεβαίως, να ειπωθεί ένα ηρωικό «όχι» στους δανειστές για τη μείωση των συντάξεων. Εχουμε λίγο δρόμο έως τις κάλπες, νομίζω.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα