Στην τελική ευθεία τα Δημήτρια

Τι μας αποκάλυψαν o δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και η επιτροπή για όσα θα παρακολουθήσουμε στην 53η διοργάνωσηΑπό την

Ελένη Σκάρπου

Σε ένα ειδυλλιακό μέρος, όπως ο Πύργος της Αλύσεως -κοινώς ο Πύργος Τριγωνίου- στο Επταπύργιο, στα Κάστρα της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης δόθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης η συνέντευξη Τύπου των 53ων Δημητρίων.

Με αντισυμβατική δομή, σε μια πιο χαλαρή και αυθόρμητη συνθήκη, η επιτροπή των φετινών Δημητρίων απάντησε σε ερωτήσεις και έλυσε απορίες για την επερχόμενη διοργάνωση, που θα διαρκέσει από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 21 Οκτωβρίου σε διάφορους χώρους της πόλης μας.

Τη βραδιά χαιρέτισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης λέγοντας: «Χαίρομαι που κάθε χρόνο αλλάζουν τα Δημήτρια χώρο για τη συνέντευξη Τύπου. Χαίρομαι γι’ αυτή την τσαχπινιά και αυτό βλέπω, ότι τα Δημήτρια αποκτούν μια άλλη δομή και μια άλλη λογική. Δεν είναι τα Δημήτρια που ήταν παλιά. Ελπίζω ότι αυτή η ιστορία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν ευρωπαϊκό, και όχι μόνο βαλκανικό, θεσμό».

Η Ελλη Χρυσίδου, αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών, μίλησε για το προσωπικό της όραμα σε σχέση με το φεστιβάλ μελλοντικά. «Ως καλλιτέχνης θα ήθελα πραγματικά να είναι ένα φεστιβάλ που θα μπει στον χάρτη των ευρωπαϊκών φεστιβάλ και θα μπορεί να ανοίξει έναν διάλογο και μια επικοινωνία των Ελλήνων καλλιτεχνών με τους καλλιτέχνες του εξωτερικού. Θα μπορεί να δώσει μια δυναμική και να είναι ένα φεστιβάλ, το οποίο θα μπορεί πραγματικά να προσφέρει πέρα από την ποιότητα και πέρα από τον λόγο της τέχνης… και μια οικονομική δυναμική στην πόλη».

«Ανεβάσαμε πάρα πολύ τον πήχη»

Από την πλευρά της, η κυρία Ελένη Τσεβεκίδου, προϊσταμένη του Τμήματος Διοργάνωσης Εκδηλώσεων & Φεστιβάλ / Διεύθυνση Πολιτισμού – Τουρισμού, μίλησε για τα Δημήτρια ως μοχλό οικονομικής ανάπτυξης.
«Νομίζω ότι κανείς από όσους βρίσκονται εδώ δεν θα είχε αντίρρηση και συμφωνούμε όλοι ότι υπάρχει ο πολιτιστικός τουρισμός. Εχουμε δείγματα από όλη την Ευρώπη, που πόλεις ολόκληρες ζουν από αυτό. Η Θεσσαλονίκη θα έλεγα ότι έχει ένα ατού με το φεστιβάλ των Δημητρίων. Εχει πάρα πολύ οικονομικά εισιτήρια στις παραστάσεις, κάτι που δεν το έχουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις. Πολιτιστικός τουρισμός, λοιπόν, σημαίνει οικονομική ανάπτυξη σε πάρα πολλούς τομείς». Ο Σάββας Πατσαλίδης, σύμβουλος επί των θεατρικών και καθηγητής του ΑΠΘ, μίλησε για το πρώτο θεατρικό showcase, για την προετοιμασία, τις δυσκολίες, τους καλεσμένους από την Ευρώπη.

«Φέτος ζοριστήκαμε πάρα πολύ. Είναι από τα πιο δύσκολα Δημήτρια, γιατί ανεβάσαμε πάρα πολύ τον πήχη. Είναι η πρώτη φορά, νομίζω, στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου που έχουμε τέτοια συγκέντρωση ξένων καλλιτεχνικών διευθυντών στη θεατρική μας δραστηριότητα. Ούτε η Αθήνα το έχει πετύχει αυτό ούτε κάποιο άλλο φεστιβάλ. Είναι προς τιμήν των Δημητρίων γιατί πρώτη φορά 21 άτομα, καλλιτεχνικοί διευθυντές από όλη την Ευρώπη έρχονται στην πόλη, στο πρώτο θεατρικό showcase των Δημητρίων» δήλωσε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα