Ανατροπή με τα αίτια θανάτου του Καραβάτζιο

«Εσβησε» από πληγή ξίφους που μολύνθηκεΔολοφονήθηκε ή πέθανε από τη θανατηφόρα ασθένεια της εποχής, τη σύφιλη, ο σπουδαίος ζωγράφος Καραβάτζιο; 

Τίποτε από τα δύο, σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήγαγε μια επταμελής ομάδα Γάλλων και Ιταλών επιστημόνων στο Ινστιτούτο IHU Méditerranée της Μασαλίας, κατά την οποία η αιτία του θανάτου του καλλιτέχνη κρυβόταν σε μια πληγή από ξίφος στο σώμα του, που προκάλεσε μόλυνση.
Η πληγή προκλήθηκε έπειτα από μια φιλονικία που είχε ο Καραβάτζιο. Μελετώντας τα φονικά βακτήρια στα υπολείμματα αιμοφόρων αγγείων στα δόντια του αλλά και στο κρανίο του, οι ερευνητές εντόπισαν τα φονικά βακτήρια.

Ηταν 39 ετών

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», φέρνει τα πάνω κάτω σε όσα έως σήμερα πίστευαν ειδικοί και ιστορικοί της τέχνης για τον πρόωρο θάνατο του καλλιτέχνη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 39 ετών.
Αξίζει να τονιστεί ότι ο θάνατος του ζωγράφου ήταν για αιώνες ένα μυστήριο, ενώ σχετικά πρόσφατα εντοπίστηκε και ο τάφος του. Ο Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο πέθανε στην Τοσκάνη το 1610.

Το 1606, κατά τη διάρκεια μιας λογομαχίας, ο ζωγράφος σκότωσε στη Ρώμη με μαχαίρι έναν νεαρό και επειδή καταδικάστηκε σε θανατική ποινή, εγκατέλειψε την ιταλική πρωτεύουσα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο αυτή στο μουσείο Ζακμάρ Αντρέ, στο Παρίσι, φιλοξενείται μια μεγάλη έκθεση για τον σπουδαίο Ιταλό δημιουργό.

Ο τίτλος αυτής είναι «Καραβάτζιο: Η ρωμαϊκή περίοδος. Φίλοι ή εχθροί».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα