«Εγραψε» ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Τζέφρι Ευγενίδης

Βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, μίλησε για τις ρίζες του, τους Μικρασιάτες παππούδες του και το συγγραφικό έργο του

Ρεπορτάζ
Μαρία Μαθιοπούλου

Είχε αποφασίσει ήδη από την ηλικία των 16 ετών ότι θα γίνει συγγραφέας και, όπως έδειξε η πορεία του, έκανε σοφή επιλογή. Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, στο παλιό κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Αμερικανός συγγραφέας Τζέφρι Ευγενίδης, που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, μίλησε για τις ελληνικές ρίζες του και το έργο του απαντώντας σε δεκάδες ερωτήσεις του κοινού, που έσπευσε να τον απολαύσει και να εξασφαλίσει ένα αυτόγραφό του.

Ο Τζέφρι Ευγενίδης, που συγκλόνισε με βιβλία όπως το «Middlesex», το «Σενάριο γάμου» και οι «Αυτόχειρες παρθένοι», μίλησε για τους Μικρασιάτες παππούδες του, που έφτασαν πρόσφυγες στο Ντιτρόιτ, αλλά, πέρα από την έντονη επιθυμία της γιαγιάς του να γυρίσει πίσω, δεν τους άκουσε ποτέ να μιλάνε για το μακρύ αυτό ταξίδι. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, ένας από τους λόγους που έγραψε το «Middlesex» ήταν για να δημιουργήσει ιστορίες που θα τον βοηθούσαν να κατανοήσει τι πέρασαν οι παππούδες του. Ο Τζέφρι Ευγενίδης αναφέρθηκε στη μεικτή (ελληνοϊρλανδική) κληρονομιά του, που έφερε από τη στιγμή που γεννήθηκε, σημειώνοντας πάντως πως μεγάλωσε θεωρώντας τον εαυτό του κυρίως Ελληνα, αν και η οικογένειά του δεν μιλούσε συχνά ελληνικά, με εξαίρεση όταν μαζευόταν για το κυριακάτικο τραπέζι.

Η μητέρα του, ιρλανδικής καταγωγής, προερχόταν από μια φτωχή αγροτική οικογένεια του Κεντάκι. Ετσι ο ίδιος γνώριζε καλά, όπως είπε, το αίσθημα της οικονομικής ανασφάλειας και της φτώχειας. «Η μητέρα μου ήταν φτωχή. Ο πατέρας μου είχε μια επιτυχημένη επιχείρηση και στη συνέχεια στη δεκαετία του ’80 χρεοκόπησε. Είδα πώς η οικονομική κρίση επιδρά στη ζωή των ανθρώπων. Πώς είναι να κατακτάς το αμερικανικό όνειρο και στη συνέχεια να το χάνεις» σημείωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, στην τελευταία του συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Δελτία παραπόνων» έχει συμπεριλάβει πολλές ιστορίες που σχετίζονται με την οικονομική ανασφάλεια.
Η εκδήλωση όπου μίλησε ο Τζέφρι Ευγενίδης συνδιοργανώθηκε από το ΑΠΘ, τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης και το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα