Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έβλαψε την ιονόσφαιρα

Επαιξε τον ρόλο του ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος στην αλλοίωση της ατμόσφαιρας της Γης; Συνέβαλε στην κλιματική αλλαγή, για την οποία έχει ανοίξει τόσο μεγάλη συζήτηση στις μέρες μας; Σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, δεδομένο πια θα μπορούσε να θεωρείται ότι τα ωστικά κύματα από τις τεράστιες βόμβες που έριξαν τα βρετανικά και τα αμερικανικά αεροπλάνα πάνω στη ναζιστική Γερμανία ήταν αρκετά μεγάλες, για να εξασθενήσουν την ιονόσφαιρα, δηλαδή το ανώτερο τμήμα της ατμόσφαιρας, το οποίο «συνορεύει» με το Διάστημα.

Συγκεκριμένα, ερευνητές του πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, με επικεφαλής τον καθηγητή Διαστημικής και Ατμοσφαιρικής Φυσικής του τμήματος Μετεωρολογίας Κρις Σκοτ, μελέτησαν στοιχεία της περιόδου 1943-45 από το Κέντρο Ραδιο-Ερευνών της Βρετανίας. Τα συμπεράσματα που εξήγαγαν είναι πολύ σημαντικά, καθώς, όπως δήλωσε ο δρ. Σκοτ: «Οι εικόνες από τις γειτονιές της Ευρώπης, που είχαν καταντήσει ερείπια λόγω των αεροπορικών επιδρομών, αποτελούν μια μόνιμη υπενθύμιση για την καταστροφή που μπορούν να προκαλέσουν οι ανθρωπογενείς εκρήξεις. Αλλά η επίπτωση αυτών των βομβών μέχρι την ατμόσφαιρα της Γης δεν είχε γίνει αντιληπτή έως τώρα».

Σύμφωνα με τον ειδικό, είναι πια σαφές ότι «τα κύματα των ανθρωπογενών εκρήξεων μπορεί να έχουν επιπτώσεις ως τα άκρα του Διαστήματος. Κάθε επιδρομή απελευθέρωσε την ενέργεια τουλάχιστον 300 αστραπών. Αυτή η τρομερή δύναμη μας επέτρεψε να υπολογίσουμε με ποιον τρόπο τα γεγονότα στην επιφάνεια της Γης μπορεί επίσης να επηρεάσουν την ιονόσφαιρα».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα