«Δεν σταματάει η διδασκαλία της Επανάστασης του 1821»

Απόπειρα κατευνασμού των αντιδράσεων για τα νέα βιβλία της ΙστορίαςΜε νέα βιβλία και προγράμματα σπουδών θα διδάσκονται από του χρόνου οι μαθητές του δημοτικού την Ιστορία. Φιλόδοξος στόχος της ομάδας έξι πανεπιστημιακών και 15 συνεργατών τους είναι να καταστεί με τον νέο τρόπο διδασκαλίας το μάθημα της Ιστορίας στους μαθητές θελκτικό και ευχάριστο και να μπει φρένο στην αποστήθιση και την παπαγαλία. 

Μετριοπαθής, εκ πρώτης όψεως, δείχνει η τελική πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για τις αλλαγές στα νέα προγράμματα σπουδών του μαθήματος της Ιστορίας. Οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν χθες είναι κατευθυντήριες γραμμές για τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών που εκτείνονται σε περισσότερες από 500 σελίδες, τα οποία μέσα στις επόμενες ημέρες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ.

Τα νέα προγράμματα σπουδών θα εισαχθούν από το 2019 στα δημοτικά σχολεία και σταδιακά θα επεκταθούν στο γυμνάσιο και το λύκειο. Τα νέα σχολικά βιβλία θα γραφτούν μέσα στη χρονιά και θα χρηματοδοτηθούν μέσω ΕΣΠΑ.
Ερώτημα, ωστόσο, παραμένει πώς θα διαρθρώνονται τα προγράμματα σπουδών και η ύλη στη β΄ και τη γ΄ λυκείου. Στη γ΄ λυκείου η Ιστορία δεν θα διδάσκεται σε όλους, αλλά μόνο στους υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης.

Παραμένει η χρονολογική κατανομή στο δημοτικό και το γυμνάσιο, η οποία ακολουθεί το σχήμα (ανά τάξη) Αρχαιότητα – Μεσαίωνας – Νεότερη Εποχή – Σύγχρονη Εποχή, αλλά σταματάει η επανάληψη κάθε τρεις τάξεις (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο) των τριών αυτών φάσεων.
Με ενδιαφέρον αναμένονται τα σχολικά εγχειρίδια και όλοι εύχονται να μην υπάρξουν λεκτικά και νοηματικά λάθη στη συγγραφή. Εξάλλου, οι μνήμες από το βιβλίο Ιστορίας της στ΄ δημοτικού και τη διατύπωση περί «συνωστισμού» για να περιγραφεί η Μικρασιατική Καταστροφή είναι ακόμα νωπές.

Τα μέλη της επιτροπής διαβεβαίωσαν ότι δεν σταματάει η διδασκαλία ιστορικών περιόδων, όπως η Επανάσταση του 1821, και δεν σταματάει η διδασκαλία ιστορικών προσώπων. Μάλιστα, ο επικεφαλής της ομάδας των πανεπιστημιακών Πολυμέρης Βόγλης τόνισε: «Τα αναλυτικά προγράμματα καλύπτουν όλες τις ιστορικές περιόδους. Δεν υποβαθμίζεται καμία ιστορική περίοδος, αλλά δίνεται η δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να εμπλουτίσουν την αντίληψή τους για την Ιστορία, μαζί με την πολιτική Ιστορία να διδάσκονται και οικονομικές και κοινωνικές πτυχές της και να τη δουν σε αναφορά και με το ευρωπαϊκό και διεθνές σύστημα».
Οι συγγραφείς της πρότασης για τα νέα προγράμματα σπουδών διέψευσαν δημοσιεύματα για το πώς θα διδάσκονται συγκεκριμένα κεφάλαια, όπως ο Εμφύλιος, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος διδάσκεται από το 1982 στα σχολεία.

Η ύλη στο δημοτικό

Τα νέα προγράμματα σπουδών εισάγουν μια καινοτομία στη γ΄ δημοτικού, όπου οι μαθητές θα διδάσκονται, μαζί με τη Μυθολογία, και οικογενειακή Ιστορία, ενώ θα καλούνται μέσα από συνεντεύξεις με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους να φτιάξουν το γενεαλογικό δέντρο τους.
Στη δ΄ δημοτικού εισάγεται η τοπική Ιστορία. Επίσης, διατηρείται η αρχαία Ιστορία και η ύλη θα εμπλουτιστεί με αναφορές στην κτηνοτροφία, στην αγροτική παραγωγή και τη ναυτική τέχνη στο προϊστορικό Αιγαίο, στα έργα των ανθρώπων, στα ευρήματα στο σπήλαιο των Πετραλώνων, στη μυκηναϊκή εποχή κ.λπ.
Στην ε΄ δημοτικού διατηρείται η ρωμαϊκή, βυζαντινή και μεσαιωνική ευρωπαϊκή Ιστορία, ενώ εμπλουτίζεται η γνώση με τις σχέσεις Βυζαντίου – Κίνας. Στη στ΄ δημοτικού οι μαθητές θα διδάσκονται για την παιδική εργασία τα πρόσωπα της Επανάστασης του 1821 αλλά και τη μετανάστευση των Ελλήνων σε Αμερική, Ευρώπη και Αυστραλία.

Αντ. Τριανταφύλλου

Από σήμερα αιτήσεις για μετεγγραφές 

Αρχίζουν από σήμερα οι αιτήσεις για μετεγγραφές φοιτητών, με την προθεσμία να λήγει στις 19 Οκτωβρίου 2018. Αιτήσεις θα μπορούν να κάνουν φοιτητές με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, αδέλφια με προπτυχιακούς φοιτητές, φοιτητές από περιοχές όπως η Μάνδρα, η Λέσβος και το Μάτι, που εισήχθησαν καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων στα ΑΕΙ.

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από τη γραμματεία της σχολής ή του τμήματός τους για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ιδρύματος στο οποίο φοιτούν. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκέπτονται την ειδική εφαρμογή μετεγγραφών ή μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου, προκειμένου να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα