Λουκέτο… στον «Πωλειτισμό»

Κλειστοί έμειναν χθες όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας ως διαμαρτυρία στις μεταβιβάσεις μνημείων προς το ΥπερταμείοΚλειστόν λόγω απεργίας». Αυτή την επιγραφή αντίκριζαν χθες χιλιάδες τουρίστες που επιχείρησαν να περάσουν το κατώφλι των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της χώρας, λόγω της εικοσιτετράωρης απεργίας που πραγματοποίησαν τα σωματεία του υπουργείου Πολιτισμού (μεταξύ αυτών, και οι αρχαιοφύλακες), βάζοντας λουκέτο σε όλα τα μνημεία της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕ – ΥΠΠΟ, «ο λόγος της απεργιακής κινητοποίησης είναι η παραχώρηση – παράδοση κτιρίων, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο που δημιουργήθηκε για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους προς τους δανειστές της χώρας». Παράλληλα η ΠΟΕ – ΥΠΠΟ ζητεί και συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού.

Να θυμίσουμε πως σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής καταδίκασε την απεργία των εργαζομένων, υποστηρίζοντας πως με αυτή το κράτος χάνει μισό εκατομμύριο ευρώ.

Στην Ακρόπολη

Κλειστός παρέμεινε και ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης, όπου χθες, στις 10.30, πραγματοποίησε απεργιακή κινητοποίηση ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Εκεί είχε αναρτηθεί ένα πανό, στο οποίο απεικονιζόταν η Ακρόπολη, με το σύνθημα «Δεν πωλείται». Μάταια οι τουρίστες περίμεναν απογοητευμένοι έξω από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου για να μπουν, ελπίζοντας έστω την τελευταία στιγμή κάτι να αλλάξει.

Ιδια εικόνα αντίκρισαν και οι τουρίστες έξω από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, όπου απορημένοι προσπαθούσαν να καταλάβουν γιατί δεν μπορούσαν να το επισκεφθούν. Από τη Βουλή, πάντως, η κυρία Ζορμπά τόνισε: «Τα μουσεία μας δεν πουλιούνται. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει. Είναι νομικά αδύνατο να γίνει η μεταβίβαση των μουσείων στην ΕΤΑΔ Α.Ε.». Οπως επισήμανε, την επόμενη εβδομάδα συμφώνησε με τους εργαζομένους, τους οποίους συνάντησε και χθες στην Ακρόπολη, «να συναντηθούν, για να λήξει αυτό το πανηγύρι και αυτή η φιέστα που δεν έχει ψήγμα αλήθειας».

Εξαίρεση στη χθεσινή απεργία αποτέλεσε το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και όχι καθαρά δημόσια υπηρεσία. Γι’ αυτό και από νωρίς το πρωί έξω από την είσοδο του μουσείου είχαν σχηματιστεί μεγάλες ουρές από τουρίστες που ήθελαν να επισκεφτούν τον Ιερό Βράχο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα