Νέα ευρήματα στο ναυαγισμένο πλοίο του Ελγιν

Νέα στοιχεία για το ιστορικό ναυάγιο «Μέντωρ» ήρθαν στο φως στην πρόσφατη υποβρύχια ανασκαφική έρευνα στα ΚύθηραΟι ερευνητές επικεντρώθηκαν στον χώρο της πρύμνης του πλοίου, το οποίο βυθίστηκε το 1802, ενώ μετέφερε τμήματα του Παρθενώνα από την ομάδα του Ελγιν.

Οι δύτες εντόπισαν έναν πλούσιο αριθμό αντικειμένων, τα οποία ανήκαν στους επιβάτες, όπως γυάλινα φιαλίδια και κουμπιά ενδυμάτων, μια χάλκινη λαβή ξύλινου συρταριού επίπλου καθώς και τμήματα σχοινιών από τον εξοπλισμό του πλοίου, και άλλα μικροαντικείμενα.

Από τη δεύτερη ανασκαφική τομή που διανοίχθηκε στην καρίνα του πλοίου οι ερευνητές απέσπασαν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο κατασκευής του. Μάλιστα, χάρη στην πολύτιμη συμβολή της δρος Αρχαιολογίας Marine Jaouen του υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να μάθουν περισσότερα σχετικά με τον ρυθμό τοποθέτησης των νομέων (στραβόξυλα) του πλοίου αλλά και των μεταξύ τους συνδέσεων. Από ό,τι φαίνεται, τα ύφαλα του πλοίου δεν ήταν καλυμμένα μόνο με φύλλα χαλκού αλλά και με φύλλα μολύβδου.

Η έρευνα έγινε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και τη διεύθυνση του αρχαιολόγου δρος Δημήτρη Κουρκουμέλη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα