ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ «ΜΥΣΤΗΡΙΑ»!

Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ σκέφτονται να το ρίξουν στον Κυριάκο, για να είναι σίγουροι ότι θα χάσει ο ΣΥΡΙΖΑΑπό τον
Μανώλη Κοττάκη

Oφωτισμός ήταν ελάχιστος, το νέφος από τον καπνό των αρειμάνιων Νεοελλήνων πυκνό, η μουσική δυνατή, ενώ τα πρόσωπα των θαμώνων με το ζόρι διακρίνονταν στο σκοτάδι. Ο τελευταίος άνθρωπος που πίστευες ότι θα μπορούσες να δεις αυτήν τη βραδιά σε ένα μέρος σαν και αυτό -ένα ωραίο απόμερο κεντράκι λαϊκής μουσικής με τα τραπέζια σε απόσταση αναπνοής από την ορχήστρα, όπως στις παλαιές καλές ελληνικές ταινίες- ήταν ένας… διάσημος δημοσκόπος. Με είδε πρώτος εκείνος, τον αντελήφθην μετά δυσκολίας και εγώ, συναντηθήκαμε στο μέσον της διαδρομής. Συζητήσαμε για λίγο στο πόδι, αφού προηγήθηκαν τα τυπικά: «Μανώλη, φοβάμαι ότι θα γίνουμε ρεζίλι. Δεν μετράμε σωστά! Στις δημοσκοπήσεις μετέχουν με φανατισμό και απαντούν αυτοί που θέλουν να φύγει ο Τσίπρας. Τα δείγματά μας έχουν μεγάλα περιθώρια λάθους. Ισως απειλείται και η πρωτιά», πρόλαβε να μου πει.

Τον ρώτησα τι… ποτό πίνει, μου απάντησε ουίσκι και με μια ελαφρά δόση χιούμορ σχολίασα: «Ετσι εξηγείται, φίλε! Να το… κοιτάξεις!». Εκείνος, όμως, επέμεινε στα σοβαρά, αδύνατον να λυθεί η διαφωνία μας με όρους λογικής. «Εάν βγει ο ήλιος από τη Δύση, ίσως και να βγει ο Τσίπρας πρώτος στις εκλογές!» του απάντησα και γυρίσαμε στα τραπέζια μας. Ωστόσο, ήμουν τυχερός, γιατί την επόμενη ημέρα έπεσα στην παρέλαση συμπτωματικώς πάνω σε άλλον δημοσκόπο (πρέπει να παίξω Λόττο), εγκύρου εταιρίας και αυτός, αντικειμενικός (υπό την έννοια ότι η εταιρία του δεν «χτυπά» κρατικές δουλειές), ο οποίος με… μάλωσε: «Τι είναι αυτά που σου λένε; Μια χαρά μετέχουν όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και δεν υποεκπροσωπούνται καθόλου στις μετρήσεις. Πράγματι, αυτήν τη στιγμή ο Κυριάκος είναι μια ανάσα από την αυτοδυναμία και, αν δεν το πιστεύουν στο Μαξίμου και κάνουν όνειρα… πρωτιάς κιόλας, κακό δικό τους!» Δεδομένου ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις μετρήσεις κινείται άνω του 20% και θεωρείται υψηλό για τη ζημιά που προκάλεσε στην ελληνική οικονομία, του ζήτησα να μου περιγράψει το προφίλ του ψηφοφόρου του Τσίπρα.

Χαμογέλασε: «Η γενιά του (45-54) δεν τον ψηφίζει. Θεωρούν ότι τους έκοψε την προοπτική. Τον ψηφίζουν νέοι, δημόσιοι υπάλληλοι, πενηνταπεντάρηδες με πτυχίο ανώτατης σχολής (μερικοί βορείων προαστίων, παρακαλώ, upper class) που αποστρέφονται την οικογενειοκρατία».
Οσο για την Κεντροδεξιά: «Ο κύριος όγκος των ψηφοφόρων της είναι 60 plus, απόφοιτοι δημοτικού – γυμνασίου – λυκείου, κυρίως συνταξιούχοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι. Ξέρεις τι μας λένε στα τηλέφωνα; Καλό είναι που δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, αλλά μη μας το διαφημίζει το αυτονόητο ο… Χανς Κρίστιαν Αντερσεν!»
«Θα σου πω και πού κρύβεται το μυστικό της ενδεχόμενης αυτοδυναμίας Κυριάκου» κατέληξε ο δημοσκόπος εν μέσω εμβατηρίων της 28ης Οκτωβρίου. «Αυτοί που μισούν τον Τσίπρα πιο πολύ από όλους είναι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι σκέπτονται τη στρατηγική ψήφο: Να ψηφίσουν απευθείας Μητσοτάκη, για να είναι σίγουροι ότι θα χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ!»

Τη στιγμή που χώριζαν οι δρόμοι μας, ο δημοσκόπος μού υποσχέθηκε ότι θα μου στείλει με mail έναν αδημοσίευτο πίνακα από μυστική δημοσκόπηση που αποκαλύπτει τις ιδεολογικές προτιμήσεις των Ελλήνων. Πράγματι, ήταν ένα από τα πρώτα mails που βρήκα μόλις άνοιξα τον υπολογιστή κυριακάτικα. Μα τα αποτελέσματα με μπέρδεψαν εκ νέου.
Σε ποσοστό 14,7% οι Ελληνες δηλώνουν κεντρώοι. Το 37% κινείται σε όλο το φάσμα της Δεξιάς (Κεντροδεξιά, Δεξιά, Ακροδεξιά) και το 37,4% σε όλο το φάσμα της Αριστεράς (Κεντροαριστερά, Αριστερά, Ακροαριστερά). Πλέον αυτών, το 10,7% αρνήθηκε να αυτοπροσδιοριστεί. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι ο άξων δεν γέρνει, όπως συμβαίνει παραδοσιακά, ούτε προς τα δεξιά ούτε προς τα αριστερά. Για του λόγου το ασφαλές: 18,5% δηλώνουν κεντροαριστεροί, 18,1% κεντροδεξιοί, 16,4% αριστεροί, 15% δεξιοί, 2,5% ακροαριστεροί, 3,9% ακροδεξιοί. Πώς μεταφράζεται αυτό;

Νομίζω ότι οι συντηρητικές δυνάμεις με τη βοήθεια ημέτερων κεντροαριστερών θα προελάσουν στο τέλος, αλλά πως η διαδρομή προς το νήμα δεν είναι περίπατος. Ο αντίπαλος διατηρεί ισχυρά ερείσματα σε τμήματα της ελληνικής κοινωνίας. Οχι αρκετά για να αποτρέψουν τη βαριά ήττα, αλλά τόσα ώστε να τον κρατήσουν στο παιχνίδι.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα