Μαρίν Λεπέν Πρώτη και με διαφορά από τον Μακρόν!

Προβάδισμα δύο ποσοστιαίων μονάδων της δίνει δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε εν όψει ευρωεκλογώνΑπό τη
Νεκταρία Καρακώστα

Πρώτη φορά μπροστά πέρασε στις δημοσκοπήσεις το κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, προσπερνώντας το κόμμα LREM του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σε δημοσκόπηση που διεξήχθη εν όψει των ευρωεκλογών της 19ης Μαΐου 2019.

Αν, λοιπόν, οι ευρωεκλογές πραγματοποιούνταν την ερχόμενη Κυριακή, η Λεπέν θα συγκέντρωνε το 21% των ψήφων, έναντι 19% του νυν προέδρου.

Εκτός από την άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων που καταγράφεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, κυρίως λόγω του Μεταναστευτικού (μόνο ο Εθνικός Συναγερμός έχει καταγράψει κέρδη 4 μονάδων από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα), το γκάλοπ του Ifop αποτυπώνει δημοσκοπικά και τη φθορά που έχει υποστεί ο Γάλλος πρόεδρος μετά το σκάνδαλο Μπεναλά και την αποχώρηση δύο κορυφαίων υπουργών του από την κυβέρνηση.

Επιβεβαιώνει επίσης τα ευρήματα δημοσκόπησης της YouGov που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα και έδειξε ότι η δημοτικότητα του Μακρόν έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδό της μετά την εκλογή του το 2017 και ότι μόλις 21% των Γάλλων πολιτών είναι ικανοποιημένο από την πολιτική του.
Η σταθερά υψηλή ανεργία, οι μεγάλοι φόροι και οι αυξανόμενες τιμές στα καύσιμα επιτείνουν τη γενικότερη δυσαρέσκεια.

Καταποντισμός

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάιο του 2018 δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου έδινε στον Μακρόν 27% των ψήφων στις ευρωεκλογές, ενώ στη Λεπέν μόλις 17%! Μέσα σε πέντε μήνες, δηλαδή, ο Μακρόν έχει χάσει περισσότερες από 8 μονάδες!

Μαζί με το 7% που λαμβάνει το ευρωσκεπτικιστικό δεξιό κόμμα του Νικολά Ντιπόν-Ενιάν και 1% για καθένα από τα κόμματα των Φλοριάν Φιλιπό και Φρανσουά Ασελινό, που τάσσονται υπέρ του Frexit, τα κόμματα της Ακρας Δεξιάς λαμβάνουν συνολικά ποσοστό 30% της πρόθεσης ψήφου, από 25% που είχαν στα τέλη Αυγούστου.

—-

«Οχι» στην ανεξαρτησία της από τη Γαλλία είπε η Νέα Καληδονία

Ενα ηχηρό «όχι» ήταν η απάντηση των πολιτών της Νέας Καληδονίας στο χθεσινό ιστορικό δημοψήφισμα με ερώτημα «Θέλετε η Νέα Καληδονία να γίνει εθνικά κυρίαρχη και ανεξάρτητη;», που ολοκληρώθηκε με μαζική συμμετοχή (άνω του 80%).

Αν και οι δημοσκοπήσεις έδιναν συντριπτικά ποσοστά στο «όχι», τελικά κατά της ανεξαρτητοποίησης ψήφισε το 56,4% των ψηφοφόρων, έναντι 43,6% του «ναι».

Την παραμονή της Νέας Καληδονίας χαιρέτισε ο Γάλλος πρόεδρος. Εξέφρασε την υπερηφάνειά του για το γεγονός ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της Νέας Καληδονίας επέλεξε τη Γαλλία και χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «ένα σήμα εμπιστοσύνης στη Γαλλική Δημοκρατία, στο μέλλον της και στις αξίες της».

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα