«Εσβησε» ο σκηνοθέτης Κώστας Βρεττάκος

Ηταν γιος του μεγάλου ποιητήΤην τελευταία του πνοή σε ηλικία 80 ετών άφησε ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Κώστας Βρεττάκος (φωτό), που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Σωτηρία. Ο ταλαντούχος δημιουργός του κλασικού φιλμ «Τα παιδιά της Χελιδόνας» ήταν γιος του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938 και από νωρίς έδειξε την κλίση του στον κινηματογράφο. 

Σπούδασε σκηνοθεσία στην Αθήνα και τη Ρώμη, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Εως το 1980 δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά στη διαφήμιση και τη φωτογραφία, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και την ποίηση.

Εν έτει 1980 δημιούργησε τον εκδοτικό οίκο «Τρία φύλλα» και επέστρεψε στον κινηματογράφο, γυρίζοντας αρχικά το ντοκιμαντέρ «Το στρώμα της καταστροφής», «Τα Παρκαβενέικα της Μοντρεάλης», τη «Διάσωση του μνημείου» και αργότερα τη μία και μοναδική ταινία μυθοπλασίας «Τα παιδιά της Χελιδόνας» (1987), που κέρδισε έξι βραβεία.

Από το 1990 έως το 2006 εργάστηκε για το υπουργείο Πολιτισμού ως σύμβουλος Κινηματογραφίας, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων, προωθώντας νέους δημιουργούς και προσελκύοντας διεθνείς συμπαραγωγές για ελληνικές ταινίες.

Το 2009 εξέδωσε το πρώτο μυθιστόρημά του «Περαστικός από το Ρέικιαβικ», ενώ το δεύτερο αφήγημά του με τίτλο «Ασκήσεις περιέργειας» απέσπασε το Βραβείο Μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα