«Γυναίκα και Άθληση» από την Ελένη Αυλωνίτου

Σε ένα κατάμεστο χώρο από φίλους και συνοδοιπόρους στον αθλητισμό, την επιστήμη και την πολιτική…… στον 5ο όροφο του Public, η Βουλευτής Β΄ Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Αυλωνίτου παρουσίασε το βιβλίο της «Γυναίκα και Άθληση», το οποίο κυκλοφορεί σε δεύτερη έκδοση από τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη. Με την άλλη της ιδιότητα, αυτή της  Διδάκτωρος Εργοφυσιολόγος (Ph.D.), η Ελένη Αυλωνίτου δίνει επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις σε σημαντικά ζητήματα που άπτονται των βιολογικών ιδιαιτεροτήτων της γυναικείας φύσης, σε σχέση με την άθληση σε όλα τα επίπεδα. Πρόκειται για ένα μοναδικό σύγγραμμα για το θέμα του  στην ελληνική επιστημονική βιβλιογραφία, καθώς η Ελένη Αυλωνίτου συνδέοντας την βιωματική της εμπειρία ως πρωταθλήτρια κολύμβησης και την επιστημονική της γνώση ως διδάκτωρ Εργοφυσιολογίας, αναζητά απαντήσεις σ’ ένα πλήθος εσφαλμένων αντιλήψεων, ταμπού και μύθων που σχετίζονται με τη συμμετοχή της γυναίκας στην άθληση ενώ απαντά με επιστημονική τεκμηρίωση σ’ ένα πλήθος ερωτημάτων που έχουν να κάνουν με την υγεία και την εν γένει ασφαλή συμμετοχή της γυναίκας στην άθληση.

Στην εκδήλωση μίλησαν με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την Ελένη Αυλωνίτου οι  Νικήτας Κακλαμάνης, Αντιπρόεδρος της Βουλής, Βουλευτής ΝΔ και Ιατρός Ακτινολόγος,Επίκουρος Καθηγητής Παν. Αθηνών, Γεώργιος Μαυρωτάς, Βουλευτής ΠΟΤΑΜΙ, Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Καλυψώ Μπαρμπάτη,  Παθολογοανατόμος, fellow του Βασιλικού Κολλεγίου Μεγάλης Βρετανίας, Ευτύχης Παλλήκαρης,  Δημοσιογράφος, Αρχισυντάκτης στο site της Athens Voice, καθώς και η Κατερίνα Παπαδήμα Παπακωνσταντίνου που συντόνισε την παρουσίαση.

Το βιβλίο περιέχει 16 κεφάλαια και εμπλουτίζει την αθλητική βιβλιογραφία δίνοντας απαντήσεις στους ανθρώπους που τις χρειάζονται, δηλαδή στις αθλούμενες κοπέλες, στους γονείς τους, στους προπονητές, γυμναστές και φοιτητές της αθλητικής επιστήμης που ζητούν ενημέρωση για εξειδικευμένα αθλητικά θέματα, αλλά και σε κάθε αθλούμενη γυναίκα. Αλλωστε, μέχρι την εξάντληση της πρώτης έκδοσής του, το βιβλίο αυτό   υπήρξε  πανεπιστημιακό μάθημα επιλογής στα διάφορα ΤΕΦΑΑ της χώρας.

Τα θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο «Γυναίκα & Αθληση» αφορούν την εν γένει ασφαλή ενασχόληση της γυναίκας με την άθληση, το ποσοστό βελτίωσης των αθλητικών της ικανοτήτων, την επίδραση του περιοδικού κύκλου και της χρήσης αντισυλληπτικού στην αθλητική απόδοση, τους προβληματισμούς γιά τη συμμετοχή της γυναίκας στα σπορ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των “κρίσιμων” ημερών της εμμηνόρροιας, τις επιδράσεις της συστηματικής άθλησης στον περιοδικό κύκλο και τις τυχόν μελλοντικές επιπτώσεις στην ικανότητα της γυναίκας για αναπαραγωγή, τις προπονητικές εντάσεις και τις λειτουργικές προσαρμογές της άσκησης στη γυναικεία φύση, τα φυσιολογικά όρια της γυναίκας για άσκηση σε προχωρημένη ηλικία, την κατάλληλη διατροφή για αθλητική απόδοση και προετοιμασία για αγώνες καθώς και την προφύλαξη από αθλητικούς τραυματισμούς που σχετίζονται με την γυναικεία φύση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα