Αμφίπολη: Η Ζορμπά νίπτει τας χείρας της

«Για τις καθυστερήσεις στο μνημείο φταίνε οι ανασκαφές που έγιναν με λάθος τρόπο» λέει η υπ. Πολιτισμού

Από τη 
Γιώτα Βαζούρα 

Να μαζέψει τα ασυμμάζευτα προσπαθεί το υπουργείο Πολιτισμού στο ζήτημα του ταφικού μνημείου στον λόφο Καστά της Αμφίπολης. Με χθεσινή ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟ διατείνεται πως το μνημείο όχι μόνο δεν έχει αφεθεί στο έλεος των καιρικών συνθηκών αλλά την περίοδο αυτή έχουν αρχίσει εργασίες συντήρησης των γραπτών επιχρισμάτων και προγραμματίζεται η εισαγωγή των εξειδικευμένων μελετών στο ΚΑΣ στο πρώτο τρίμηνο του 2019!

Το πιο εξωφρενικό όλων είναι πως, ενώ τα απαραίτητα έργα έχουν μεν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας με αδικαιολόγητη καθυστέρηση και ευθύνη του υπουργείου (κάτι το οποίο επανειλημμένα έχει καταγγείλει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύουν να χαθούν τα κονδύλια της Ε.Ε.), το ΥΠΠΟ προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός και να ρίξει το φταίξιμο στην προηγούμενη κυβέρνηση!

«Με αφορμή δημοσιεύματα του τελευταίου χρονικού διαστήματος για το ταφικό μνημείο στον λόφο Καστά της Αμφίπολης, το υπουργείο Πολιτισμού επισημαίνει ότι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το μνημείο και οι δυσκολίες που έχουν ανακύψει για την αποκατάσταση και την ανάδειξή του οφείλονται πρωτίστως στον τρόπο ανασκαφής του το 2014.

Υπενθυμίζεται ότι τότε η ανασκαφή προχώρησε με ασυνήθιστα γρήγορους ρυθμούς και με εκτεταμένη χρήση, σε βαθμό κατάχρησης, εκσκαφικών μηχανημάτων για την αποχωμάτωση του λόφου, που προκάλεσαν προβλήματα στατικής φύσης, με αποτέλεσμα να καταρρέουν τα εδάφη παρασύροντας λίθους του περιβόλου του μνημείου» αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ γίνεται λόγος και για πολιτική εκμετάλλευση του μνημείου, αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον της αντιπολίτευσης και εναντίον του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως παράλληλα με τη λήψη των στερεωτικών μέτρων έχει καταρτιστεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης και συντήρησης του ταφικού μνημείου, ενώ έχει γίνει και η εγκατάσταση ενός εργοταξίου, το οποίο θα επιτρέψει τη διευκόλυνση των πολυπόθητων εργασιών.
Να θυμίσουμε πως η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ έγινε -έπειτα από αδικαιολόγητες καθυστερήσεις- τον Νοέμβριο του 2017 και αφού η πρώτη αίτηση απέτυχε παταγωδώς λόγω σοβαρών ελλείψεων που παρουσίασε ο φάκελος που κατέθεσε το υπουργείο Πολιτισμού.