Οι γκρίζες ζώνες των εκλογών

Γιατί δεν αλλάζει η πρόβλεψη «εθνικές κάλπες τον Μάιο»Από τον 
Μανώλη Κοττάκη

Δεν έχει αποφασίσει πότε θα κάνει εκλογές ο Τσίπρας, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου. Και προσθέτουν: «Περί τα μέσα Φεβρουαρίου θα σταθμίσει τα δεδομένα και με βάση το… ιστορικό του από τα τρία τέσσερα σενάρια που θα του παρουσιαστούν θα επιλέξει αυτό με το μεγαλύτερο ρίσκο». Λογικό ότι θα αποφασίσει τότε. Τους πιστεύω. Αλλά βαθιά μέσα του έχει αρχίσει να γέρνει η πλάστιγγα, εκτιμώ. 

Οι επιλογές που έχει είναι δύο. Είτε Μάρτιος (εθνικές και δημοψήφισμα για το Σύνταγμα με στόχο μη αυτοδυναμία της Ν.Δ. και επαναληπτικές εκλογές τον Μάιο, όλες με αναλογική), σενάριο που είναι μειοψηφικό αυτήν τη στιγμή, είτε πενταπλές εκλογές τον Μάιο (εθνικές, ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές, κοινοτικές), σενάριο βασικό αυτήν τη στιγμή. Οι δημοσκοπήσεις που τίθενται υπόψη των εκλογολόγων του Μεγάρου Μαξίμου, ανεξαρτήτως της διαφοράς που δίνουν υπέρ της Ν.Δ., συμφωνούν ότι υπάρχει στο εκλογικό σώμα μια μεγάλη γκρίζα ζώνη, των πολιτών που λένε σήμερα ότι ψηφίζουν «λευκό – άκυρο – αποχή». Κυμαίνεται από 22% έως 35% επί του συνόλου του εκλογικού σώματος, ανάλογα με τη δημοσκόπηση.

Το 30% εξ αυτών δηλώνει ότι ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015. Αλλοι στην Κουμουνδούρου θεωρούν αισιόδοξο το γεγονός ότι οι «γκρίζοι» δεν επιλέγουν σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, τη Ν.Δ. Τους θεωρούν «διεκδικήσιμους». Αλλοι, όμως, λένε ότι «για να μην έχουν γυρίσει σε εμάς έως τώρα, τους έχουμε χάσει». Η πολωτική αναμέτρηση που επιλέγει να πάει τη χώρα ο Τσίπρας και το ρεκόρ συμμετοχής που αναμένεται να καταγραφεί στις πενταπλές κάλπες θα προκαλέσουν μοιραία συσπειρώσεις και αντισυσπειρώσεις στις οποίες θα μετάσχουν και οι «γκρίζοι». Εκεί ποντάρει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ για να μειώσει το εύρος της ήττας του: Στην αντιδεξιά συσπείρωση μέσω της συμμετοχής πολιτών στις εκλογές, που υπό κανονικές συνθήκες θα απείχαν. Αλλά για να ψηφίσουν στις τοπικές εκλογές τους συγγενείς τους θα περάσουν -ευκαιρίας δοθείσης- και από την εθνική κάλπη. Βεβαίως, υπάρχουν και κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ που επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός θα ρισκάρει ευρωκλογές χωρίς εθνικές εκλογές για να βάλει τη Ν.Δ. σε κρίση. Κάνει τον υπολογισμό ότι το ποσοστό της σε ευρωκάλπη θα αρχίζει από «2». Δεν «αγοράζω» αυτό το σενάριο με τα δεδομένα που έχω στη διάθεσή μου.

Το ποσοστό της Ν.Δ. στις ευρωκλογές θα αρχίζει από «3» εξαιτίας της απευθείας μετακίνησης ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στον Μητσοτάκη. Οι κεντρώοι-πασόκοι μισούν τον Αλέξη περισσότερο από ό,τι τον μισούν οι νεοδημοκράτες και θέλουν να τον τιμωρήσουν για έναν απλό λόγο. Τους έκλεισε το σπίτι. Μετέτρεψε το σούπερ μάρκετ του 45% σε περίπτερο του 6%. Εις ό,τι με αφορά, αγαπητοί αναγνώστες, μένω προσηλωμένος στα δύο βασικά σενάρια. Μάιος το επικρατέστερο και Μάρτιος το μειοψηφικό. Ο Μάιος έχει το χαρακτηριστικό ότι λόγω των πέντε καλπών στο τέλος η αναμέτρηση για την πρωθυπουργία θα λάβει καθαρά προσωπικό τόνο. Τσίπρας ή Μητσοτάκης, Αλέξης ή Κυριάκος, με ό,τι συμβολίζει καθένας τους.

Η αναμέτρηση τον Μάρτιο θα επιλεγεί μόνο αν ο πρωθυπουργός μπορεί να ποντάρει στην υπόθεση της Novartis. Mόνο αυτή θα μπορούσε να αναποδογυρίσει το τραπέζι ανάποδα. Με βάση όσα μαθαίνουμε αυτήν τη στιγμή, πάντως, η υπόθεση για δεκάδες λόγους έχει βαλτώσει. Σήμερα που μιλάμε ο Τσίπρας δεν μπορεί να πάει σε εκλογές με σημαία Novartis. Aν τυχόν τα καταφέρει να πάει θα προκηρύξει και συμβουλευτικό δημοψήφισμα για το Σύνταγμα, αλά Μαδούρο, για τις παραγραφές των υπουργών. Θα «ντύσει» τα σκάνδαλα με θεσμικές λύσεις. Προς το παρόν αυτό δεν γίνεται (οι αριστερές τρικλοποδιές στην εισαγγελέα Τουλουπάκη πέφτουν σύννεφο) και η πρόβλεψη δεν αλλάζει: Μάιος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα