Η επιστροφή του σιορ Τάπα!

Ο Πέτρος Ζούλιας μιλά για το έργο του Ραγκαβή «Ο συμβολαιογράφος», που σκηνοθετεί στο Θέατρο ΧώραΣυνέντευξη στη
Γιώτα Βαζούρα

Από τη λογοτεχνία, στη μικρή οθόνη και τώρα στο θέατρο. «Ο συμβολαιογράφος», το λογοτεχνικό έργο του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή, που γνωρίσαμε στην TV με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο, μεταφέρεται στο σανίδι με τη σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια. Με αφορμή το ανέβασμα στο Θέατρο Χώρα με έναν εξαιρετικό θίασο, του οποίου ηγείται ο Σταμάτης Φασουλής, ο σκηνοθέτης μιλά στη «δημοκρατία» για τη σχέση του με τη λογοτεχνία και την παράσταση. 

«“O συμβολαιογράφος” είναι ένα διαχρονικό έργο, με θέματα επίκαιρα. Ο βασικός άξονας της ιστορίας είναι το χρήμα. Στο έργο διαπιστώνεις πού μπορεί να φτάσει κανείς για το χρήμα και την εξουσία» εξηγεί στη «δημοκρατία» ο Πέτρος Ζούλιας. «Το είχα διαβάσει πιο παλιά και το ξαναέπιασα πριν από πέντε χρόνια, συνειδητοποιώντας πόσο μας αφορά σήμερα. Ζούμε σε μια εποχή γεμάτη ίντριγκες, σκάνδαλα και διαπλοκές. Είναι γραμμένο δεξιοτεχνικά και θεωρείται ένα από τα σπουδαία λογοτεχνικά κείμενα, πρόδρομος της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας» συνεχίζει ο σκηνοθέτης.

Η ιστορία μάς μεταφέρει στο Αργοστόλι του 1882. Ο κόντες Ναννέτος, ένας από τους πιο αξιοσέβαστους τοπικούς άρχοντες, βρίσκεται δολοφονημένος. Καθώς οι Αρχές ψάχνουν να βρουν τον ένοχο, τα πράγματα περιπλέκονται όταν εμφανίζονται δύο διαθήκες του κόντε. Η μία, γραμμένη ανεπίσημα, αφήνει γενικό κληρονόμο τον νεαρό Ροδίνη που δούλευε ως γραμματικός του, ενώ στη δεύτερη, αυτή που εμφανίζει ο συμβολαιογράφος Τάπας, φαίνεται ως γενικός κληρονόμος ο ανιψιός του Γεράσιμος Ναννέτος. Το παράδοξο είναι ότι και οι δύο διαθήκες φέρουν την υπογραφή του κόντε Ναννέτου. Ποια είναι όμως η πραγματική; 

Στην παράσταση τον σιορ Τάπα ενσαρκώνει ο Σταμάτης Φασουλής, ο οποίος κατά τον σκηνοθέτη βρίσκεται στην πιο ώριμη υποκριτικά φάση του: «Δεν έχουμε τέτοιους θεατρανθρώπους σαν αυτόν στην Ελλάδα, και η αλήθεια είναι ότι ο Σταμάτης έχει γνωρίσει και υπηρετήσει το θέατρο από διάφορα πόστα. Ξέρετε, ο συμβολαιογράφος συνδυάζει έναν απίστευτο κυνισμό και μια μοναδική ευαισθησία. Το κίνητρό του για όλες αυτές τις άσχημες πράξεις είναι η άδολη αγάπη του για την κόρη του, η οποία εξαγνίζει σχεδόν όλες του τις πράξεις».

Info: «Ο συμβολαιογράφος» του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή φιλοξενείται στο Θέατρο Χώρα (Αμοργού 20, Κυψέλη). Παίζουν: Σταμάτης Φασουλής, Αντώνης Λουδάρος, Ευγενία Δημητροπούλου και πολλοί ακόμη.

«Καλό να ξαναγυρνάμε στο παρελθόν»

Οπως εξηγεί ο Πέτρος Ζούλιας, τα τελευταία χρόνια συνειδητά ακολουθεί έναν καλλιτεχνικό δρόμο στον οποίο συνδυάζεται το θέατρο με την ελληνική λογοτεχνία.

«Με τη Νένα Μεντή (η οποία πρωταγωνιστεί στην παράσταση “Γυναίκες του Παπαδιαμάντη”, που έχει σκηνοθετήσει ο ίδιος) το έχουμε συζητήσει εκτενώς και καταλήξαμε ότι επειδή η κρίση είναι κυρίως πολιτιστική αξίζει να γυρίσει κανείς σε κάποιες σταθερές αξίες του νεοελληνικού πολιτισμού. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε και το ανέβασμα της παράστασης “Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου” και ακολούθησαν η “Αστροφεγγιά” και οι “Γυναίκες του Παπαδιαμάντη”. Θεωρώ ότι είναι πολύ καλό να ξαναγυρνάμε στο παρελθόν γιατί έχουν μείνει ανοιχτοί λογαριασμοί με τα ελληνικά θέματα. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει μια συμφιλίωση με θέματα και με μουσικές που έχουν να κάνουν με την Ελλάδα. Διότι για πολλά χρόνια, αντιμετωπίζαμε τον ελληνικό πολιτισμό με καχυποψία, έχοντας φτάσει να θεωρούμε καθετί ξενόφερτο καλύτερο από τα δικά μας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα