«Ανοίγει φτερά» η Λυρική με δωρεά-μαμούθ 20.000.000 €

Αρωγός το Ιδρυμα «Στ. Νιάρχος» για ένα σχέδιο ανάπτυξης εκτός συνόρων και ένα αφιέρωμα στην Ελληνική Επανάσταση

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Ποδαρικό» με 20.000.000 ευρώ για την Εθνική Λυρική Σκηνή από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»! Μια καλή είδηση για την κρατική σκηνή επιφύλασσε το 2019, αφού χθες ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» Ανδρέας Δρακόπουλος μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργο Κουμεντάκη ανακοίνωσαν μια δωρεά-μαμούθ ύψους 20.000.000 ευρώ από το ίδρυμα στη Λυρική, ένα τετραετές σχέδιο προγραμματισμού και ανάπτυξης, το οποίο θα ενισχύσει την καλλιτεχνική εξωστρέφειά της εκτός ελληνικών συνόρων.

«Είναι μεγάλη συγκίνηση και χαρά αυτή η δωρεά για εμάς. Πιστεύω ότι θα αλλάξει το μέλλον της Λυρικής» σχολίασε ο κ. Κουμεντάκης, τονίζοντας πως ένα μεγάλο μέρος της δωρεάς θα διατεθεί για την πραγματοποίηση ενός αφιερώματος για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ετήσιας διάρκειας με εκδηλώσεις για την επέτειο (τιμάται το 2021), ενώ την ίδια στιγμή θα «τρέχει» και μια μεγάλη καμπάνια προβολής της ΕΛΣ προς μεγάλα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο, που θα μεγιστοποιήσει τη διεθνή απήχηση του νέου καλλιτεχνικού στίγματος.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Δρακόπουλος, ο «πυρήνας» της δωρεάς θα δοθεί για την παρουσίαση της Λυρικής στο εξωτερικό, μια και το ξένο κοινό δεν γνωρίζει πολλά πράγματα για τον κρατικό οργανισμό μας.

Οπως τονίστηκε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η αξιοποίηση της δωρεάς είναι οι συμπράξεις, οι συμπαραγωγές και οι συνεργασίες με σημαντικά λυρικά θέατρα και μπαλέτα, όπως επίσης και οι μετακλήσεις σπουδαίων αρχιμουσικών και σκηνοθετών. Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Λυρικής, έχουν αρχίσει ήδη οι επαφές με το εξωτερικό -στόχος είναι να παρουσιαστεί ένας κύκλος δυο τριών παραγωγών του οργανισμού σε Ευρώπη αλλά και Αμερική-, ενώ στο πλαίσιο του αφιερώματος για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 θα παρουσιαστούν πρωτογενείς παραγωγές, κατά κύριο λόγο Ελλήνων δημιουργών. «Η Ελληνική Επανάσταση δεν είναι μόνο δικό μας θέμα, αλλά και παγκόσμιο» σχολίασε ο κ. Κουμεντάκης.

Αξίζει να τονιστεί, πάντως, ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στέκεται αρωγός στη Λυρική, στηρίζοντάς την οικονομικά και μάλιστα με γενναία ποσά. Πιο συγκεκριμένα, το 2014 το ΙΣΝ έδωσε το ποσό των 5.000.000 ευρώ, τα οποία διατέθηκαν για τη μετεγκατάσταση της Λυρικής στο νέο σπίτι της στο Κέντρο Πολιτισμού, ενώ το 2017 ακόμη ένα ποσό ύψους 2.500.000 ευρώ προσφέρθηκε για τον σχεδιασμό του προγραμματισμού της.

Το 1821 με τη ματιά των... Τούρκων

 Μια από τις ιδέες που έχει πέσει στο τραπέζι για το αφιέρωμα στην Ελληνική Επανάσταση είναι να ζητηθεί από Τούρκους δημιουργούς και συνθέτες να παρουσιάσουν από τη δική τους οπτική γωνία το θέμα της Ελληνικής Επανάστασης. «Μας ενδιαφέρει όχι μόνο ο λόγος, αλλά και ο αντίλογος» σημείωσε ο κ. Κουμεντάκης, υποστηρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση «η νέα δωρεά του ΙΣΝ δεν έρχεται να υποκαταστήσει τον ρόλο του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο έχει την ευθύνη της διασφάλισης της απρόσκοπτης λειτουργίας και της επιβίωσης της Λυρικής Σκηνής».