Τιμή για την προσφορά τους στα ελληνικά γράμματα!

Ο συγγραφέας Δ. Καψάλης είναι ο νικητής των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για το 2017. Ποιοι άλλοι διακρίθηκανΑπό τη 
Γιώτα Βαζούρα

Ο καταξιωμένος συγγραφέας Διονύσης Καψάλης είναι ο νικητής του Μεγάλου Βραβείου Γραμμάτων των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για το 2017, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού την περασμένη Παρασκευή.
Ο δημιουργός τιμήθηκε για την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα.

Το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Μιχάλη Μοδινό για το έργο του με τίτλο «Εκουατόρια», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη, ενώ το αντίστοιχο Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας πήρε κατά πλειοψηφία η Μαρία Κουγιουμτζή για το έργο της «Ολα μπορούν να συμβούν μ’ ένα άγγιγμα» (εκδόσεις Καστανιώτη).

Ακολούθως, το Κρατικό Βραβείο Ποίησης απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία εξ ημισείας στον Σταμάτη Πολενάκη για το έργο του με τίτλο «Τα τριαντάφυλλα της Μερσέδες» (εκδόσεις Μικρή Αρκτος) και στη Χλόη Κουτσουμπέλη για το έργο της «Οι ομοτράπεζοι της άλλης γης» (εκδόσεις Γαβριηλίδης).
Μάλιστα, σήμερα το μεσημέρι η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά θα έχει συνάντηση στο κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας με τις βραβευμένες και τους βραβευμένους συγγραφείς προκειμένου να συζητήσει μαζί τους για την πορεία της ελληνικής λογοτεχνίας, καθώς και για γενικότερα ζητήματα που αφορούν τον χώρο του βιβλίου.

Συνάντηση

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν, επίσης, οι μεταφραστές που τιμήθηκαν με τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης, οι συγγραφείς της βραχείας λίστας, που βρέθηκαν πολύ κοντά στην τελική βράβευση, εκπρόσωποι των εκδοτικών οίκων των βραβευμένων συγγραφέων και μεταφραστών, καθώς και τα μέλη των κριτικών επιτροπών Βραβείων Λογοτεχνίας και Μετάφρασης.

Στις υπόλοιπες κατηγορίες περιλαμβάνονται το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου – Κριτικής, το οποίο απονεμήθηκε στον Παντελή Μπουκάλα για το έργο του με τίτλο «Οταν το ρήμα γίνεται όνομα. Η “Αγαπώ” και το σφρίγος της ποιητικής γλώσσας» (εκδόσεις Αγρα), και το Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας – Βιογραφίας – Χρονικού – Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας, το οποίο δόθηκε κατά πλειοψηφία στη Λύντια Τρίχα για το έργο της «Χαρίλαος Τρικούπης» (εκδόσεις Πόλις).

Επιπροσθέτως, το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία εξ ημισείας στη Δανάη Σιώζου για το έργο της με τίτλο «Χρήσιμα παιδικά παιχνίδια» (εκδόσεις Αντίποδες) και στην Ούρσουλα Φωσκόλου για το έργο της «Το Κήτος» (εκδόσεις Κίχλη), ενώ, τέλος, το Ειδικό Θεματικό Βραβείο για το βιβλίο που προάγει σημαντικά τον διάλογο σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στην Αγγελική Σιδηρά για το έργο της «Silver Alert» (εκδόσεις Κέδρος).

Την αρμόδια κριτική επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας αποτέλεσαν έγκριτοι ακαδημαϊκοί και πανεπιστημιακοί.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα