Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ο Φ. Κακριδής

Διαπρεπής καθηγητής κλασικής ΦιλολογίαςΣε ηλικία 86 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο διαπρεπής ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Φάνης Κακριδής, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες των ανθρωπιστικών σπουδών αλλά και του πολιτισμού. 

Γεννημένος στην Αθήνα το 1933, προερχόμενος από οικογένεια φιλολόγων (γιος του γνωστού Ιωάννη Θ. Κακριδή και της φιλολόγου Ολγας Κομνηνού – Κακριδή), ο αξέχαστος καθηγητής είχε σπουδάσει στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιώντας εν συνεχεία μεταπτυχιακές σπουδές Κλασικής Φιλολογίας στα Πανεπιστήμια του Μάιντς και του Τίμπινγκεν στη Γερμανία, όπου δίδαξε ως λέκτορας Αρχαίων και Νέων Ελληνικών.

Στα Ιωάννινα

Το 1964 εξελέγη καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, θέση στην οποία υπηρέτησε έως το1984, με μια σύντομη διακοπή. Από το 1982 έως το 1984 ο Φάνης Κακριδής διετέλεσε αντιπρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικών Μελετών και Επιμορφώσεως (ΚΕΜΕ) του υπουργείου Παιδείας, ενώ μεταξύ 1981 και 1982 είχε υπάρξει πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Μεταξύ 1988 και 1990 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ως ειδικός επιστήμονας. Στο συγγραφικό έργο του ασχολήθηκε πολύ με την Ιστορία, την ερμηνεία, αλλά και τη μετάφραση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, καθώς και έργων ξένων πανεπιστημιακών που αναφέρονται σ’ αυτήν. Στο πλούσιο βιογραφικό του εντάσσονται η μετάφραση έργων του Αριστοφάνη, αλλά και βιβλία, όπως «Οι μεγάλοι σοφιστές στην Αθήνα του Περικλή» της περίφημης Ελληνίστριας Ζακλίν ντε Ρομιγί. Από τα τελευταία έργα του ήταν η «Αρχαία Ελληνική Γραμματολογία», το οποίο προοριζόταν για καθηγητές και μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα