Πράγα: Μια παράσταση στο… σπίτι του Φραντς Κάφκα

Η Σοφία Καζαντζιάν μιλά για το έργο που ανεβάζει την Κυριακή αλλά και για τον διάσημο Τσέχο συγγραφέαΑπό τη 
Γιώτα Βαζούρα 

Μια Ελληνίδα ανεβάζει Φραντς Κάφκα στην πατρίδα του συγγραφέα, την Πράγα. Η ηθοποιός και χορογράφος Σοφία Καζαντζιάν την Κυριακή 13 Ιανουαρίου θα παρουσιάσει στο στέκι των μειονοτήτων DumNarodnostnich Mensin, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι του συγγραφέα στην τσέχικη πόλη, μια παράσταση σωματικού θεάτρου με τίτλο «Franz Kafka», μαζί με την ομάδα της La familia. Με αφορμή την ενδιαφέρουσα αυτή παράσταση, η ταλαντούχα δημιουργός μιλάει στη «δημοκρατία» για τη διαχρονικότητα του έργου του διάσημου συγγραφέα.

«Το σωματικό θέατρο είναι ένα είδος που σπάει τη θεατρική νόρμα» μας εξηγεί η κυρία Καζαντζιάν. «Οι χορευτές, μέσα από το σώμα τους, καλούνται να δημιουργήσουν τα βασικά σύμβολα του Κάφκα, να γίνουν δηλαδή “ήρωες” από διάσημα κείμενά του, όπως άνθρωπος-μηχανή, καλλιτέχνης και πολλοί ακόμη. Μέσα από την παράσταση περνά το σύνολο των έργων του, όπως “Η δίκη”, “Η μεταμόρφωση”, “Ο πύργος”, “Στη σωφρονιστική αποικία”, αλλά και στιγμιότυπα από την προσωπική του ζωή που τον στιγμάτισαν. Οπως, για παράδειγμα, η επώδυνη σχέση με τον καταπιεστικό πατέρα του, ο οποίος δεν του επέτρεπε να γίνει συγγραφέας. Είμαστε πολύ τυχεροί δε, γιατί, ενώ είχε πει στον επιστήθιο φίλο του μετά τον θάνατό του να κάψει τα χειρόγραφά του, τελικά ο τελευταίος δεν το έκανε και έτσι διεσώθησαν τα εμβληματικά έργα του» επισημαίνει.

Οπως εξηγεί, ο Κάφκα είναι ένας από τους αγαπημένους της συγγραφείς, ενώ η παράσταση αυτή (τόσο στα τσέχικα όσο και στα ελληνικά) είναι για την ίδια ένα όνειρο ζωής. «Θεωρώ ότι είναι ο πιο δύσκολος και δυσνόητος συγγραφέας που υπάρχει, γι’ αυτό και υπάρχει μεγάλη ανάγκη να επικοινωνηθεί το έργο του. Εχω την αίσθηση πως είναι τρομερά επίκαιρος, γιατί μέσα από τα κείμενά του μιλάει για την προσωπική αλλά και την κοινωνική επανάσταση. Προτρέπει ουσιαστικά τον σύγχρονο άνθρωπο να σπάσει τις αλυσίδες του, να κάνει την επανάστασή του και να βρει τελικά τον δικό του δρόμο στη ζωή. Είναι κρίμα αυτές οι αλήθειες να μην επικοινωνηθούν» λέει.

Στην παράσταση συμμετέχουν παλιότεροι μαθητές της, πλέον επαγγελματίες χορευτές, μέλη της ομάδας της La familia, ονομασία διόλου τυχαία, καθώς τους θεωρεί οικογένειά της, αφού η ίδια πιστεύει στη συγγένεια όχι λόγω αίματος, αλλά λόγω επιλογής. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Φεβρουάριο το έργο θα φιλοξενηθεί σε μια θεατρική σκηνή στην Αθήνα, ενώ υπάρχει μια σκέψη να παρουσιαστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Με τον Μάριο (σ.σ.: Ιορδάνου, τον σύντροφό της) αισθανόμαστε πολίτες του κόσμου και βλέπουμε τα κείμενά μας αυτά ως πατρίδα. Μας ενδιαφέρει, λοιπόν, ο “κόσμος” αυτός να ταξιδεύει παντού και, για να χρησιμοποιήσουμε και μια φράση του Κάφκα, “η τέχνη είναι μια εκστρατεία για την αλήθεια, άρα δεν πρέπει να περιορίζεται γεωγραφικά”» καταλήγει.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα