Νοσηλευτές στα πρόθυρα κρίσης

Το 52,7% του προσωπικού των ελληνικών ψυχιατρικών κλινικών εμφανίζει κατάθλιψη και το 48,2% άγχος, σύμφωνα με έρευναΑπό τη
Ρίτα Μελά

Κατάθλιψη και άγχος εμφανίζουν οι μισοί νοσηλευτές που εργάζονται σε ψυχιατρικά ιδρύματα της χώρας εξαιτίας της καθημερινής έκθεσής τους σε στρεσογόνους παράγοντες, που τους καθιστά ευάλωτους σε πλήθος ψυχιατρικών διαταραχών. Η ηλικία και τα έτη της εργασιακής εμπειρίας είναι συνδεδεμένα με τον κίνδυνο κατάθλιψης, η οποία απειλεί κυρίως άγαμους ή διαζευγμένους νοσηλευτές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της μελέτης της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας σε δύο δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία της Αττικής. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 110 νοσηλευτές, διεξήχθη από τον Απρίλιο έως τον Μάιο του 2017 και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Health Psychology Research».

Τη μελέτη υπογράφει ο γραμματέας της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας Αριστείδης Δάγλας και οι Κωνσταντίνος Τσάρας, Δημητρούλα Μήτση, Ιωάννα Παπαθανασίου, Φωτεινή Τζαβέλλα, Σοφία Ζύγκα και Ευάγγελος Φραδέλος. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η συχνότητα εμφάνισης στον συγκεκριμένο πληθυσμό (επιπολασμός) της μεν κατάθλιψης ανέρχεται σε 52,7%, του δε άγχους σε 48,2%. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ποσοστά στρες πάνω από 90%, διαταραχές ύπνου στο 78% και προβλήματα αλκοολισμού στο 22%.

Οι νοσηλευτές ψυχιατρικών ιδρυμάτων έχουν την πιο άμεση επαφή με ψυχικά πάσχοντες σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική ομάδα Υγείας. Οι διαταραχές από τις οποίες κινδυνεύουν υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής τους και τους εκθέτουν σε προβλήματα υγείας.

Ψυχοφθόρο

Πολλές επιστημονικές μελέτες περιγράφουν την ψυχιατρική περίθαλψη ως μια εξαιρετικά αγχωτική διαδικασία. Οι τρόποι τους οποίους οι νοσηλευτές χρησιμοποιούν για να αντιμετωπίσουν τις αγχωτικές καταστάσεις έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχολογική διάθεσή τους και την κατάσταση της υγείας τους.

Η απόκτηση γνώσεων σχετικών με την επίλυση των προβλημάτων ψυχικής υγείας και η αναζήτηση κοινωνικής υποστήριξης μπορεί να συμβάλουν μόνο στον έλεγχο του άγχους, γι’ αυτό το πιο σημαντικό είναι η αντιμετώπισή τους. Οι νοσηλευτές θεωρούν ότι είναι η πιο ευάλωτη επαγγελματική ομάδα, καθώς εκτίθενται συνεχώς σε συναισθηματικές μεταβολές και σε δύσκολες καταστάσεις, οι οποίες αυξάνουν τη νοσηρότητα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα