«Ολοι είμαστε εν δυνάμει τραγουδιστές»

Η καθηγήτρια χορωδιακής μουσικής Μαρία Μιχαλοπούλου μιλάει για τη διάκριση των δύο συνόλων της σχολής ΚαλλιτεχνήματαΔύο ελληνικά χορωδιακά σύνολα συμπεριλήφθηκαν στα καλύτερα του κόσμου! Το γυναικείο και το νεανικό – παιδικό χορωδιακό σχήμα της σχολής Καλλιτεχνήματα απέσπασαν χάλκινα μετάλλια στον παγκόσμιο διαγωνισμό «Claudio Monteverdi», που έγινε πριν από λίγο καιρό στη Βενετία. Με αφορμή τη διάκριση των δύο συνόλων, η καλλιτεχνική διευθύντρια και ιδρύτρια της σχολής Μαρία Μιχαλοπούλου μιλάει στη «δημοκρατία» και εξηγεί το μουσικό της όραμα. 

«Κατακτήσαμε την τρίτη θέση ανάμεσα σε 12 χώρες και στις δύο κατηγορίες. Ουσιαστικά πρόκειται για χάλκινο μετάλλιο. Την πρώτη θέση στον διεθνή διαγωνισμό πήραν οι Φινλανδοί και τη δεύτερη οι Ιταλοί» μας εξηγεί η κυρία Μιχαλοπούλου, λέγοντας ότι «στη διοργάνωση πήραν μέρος χορωδίες από τη Λετονία, τη Ρωσία, την Ιταλία και τη Γερμανία. Οι διακριθέντες ερμήνευσαν ελληνικούς εκκλησιαστικούς ύμνους, ελληνική παραδοσιακή πολυφωνική μουσική αλλά και ξένα κομμάτια από το χορωδιακό ρεπερτόριο».

Η σχολή Καλλιτεχνήματα, με έδρα το Κερατσίνι, ιδρύθηκε το 2013, ενώ πρώτα συστάθηκε η παιδική χορωδία και δύο χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε και το γυναικείο τμήμα. «Το κίνητρό μου για την ίδρυση της σχολής ήταν η αγάπη για τη χορωδιακή μουσική, με την οποία ασχολούμαι από πέντε ετών. Ο πατέρας μου ήταν ερασιτεχνικά χορωδός και με μύησε από μικρή σε αυτό. Μάλιστα, μου άρεσε τόσο πολύ, που τελικά αποφάσισα να το κάνω επάγγελμα» λέει.

Πρέπει, όμως, τα παιδιά να έχουν καλή φωνή ή ταλέντο; «Οχι, η δουλειά κάθε εκπαιδευτικού είναι να διαμορφώνει η ίδια τους μαθητές του. Εμένα η ειδικότητά μου είναι εκπαιδευτικός της μουσικής. Αυτό που επιχειρώ να μεταδώσω στους μαθητές όλων των ηλικιών είναι η αγάπη για τις μελωδίες. Πιστεύω πως όλοι ανεξαιρέτως μπορούν να ασχοληθούν με την τέχνη. Απλά κάποιοι ίσως θέλουν περισσότερη δουλειά. Με λίγα λόγια, όλοι είναι δυνάμει τραγουδιστές. Με τίποτα δεν πρέπει να τους αποθαρρύνουμε. Αν θέλει κάποιος να ασχοληθεί επαγγελματικά, τότε θα πρέπει, ναι, να έχει ταλέντο ή κλίση».

Χαρακτηριστικό είναι πως πολλοί από τους μαθητές της Μαρίας Μιχαλοπούλου δραστηριοποιούνται και στη Λυρική Σκηνή, ενώ τα Καλλιτεχνήματα έχουν κάνει αρκετές συνεργασίες με γνωστούς λυρικούς ερμηνευτές αλλά και συμπράξεις με άλλους πολιτιστικούς φορείς, όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Μάλιστα, στις 14 Φεβρουαρίου η γυναικεία χορωδία Καλλιτεχνήματα μαζί με τη σοπράνο Μαριλένα Χρυσοχοΐδη και τον βαρύτονο Δημοσθένη Σταυριανό θα δώσει στην Αίθουσα Διδασκαλίας Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», στο Μέγαρο Μουσικής, μια μοναδική συναυλία. Ο τίτλος αυτής είναι «Μόνο με σένα…» («e l’ amor tuo»).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα