Τρύφων Καρατζάς : «Αυλαία» για τον τζέντλεμαν του θεάτρου

«Εφυγε» για τη γειτονιά των αγγέλων ο ηθοποιός Τρύφων Καρατζάς, έπειτα από περιπέτεια με την υγεία του σε ηλικία 83 ετώνΡεπορτάζ
Γιώτα Βαζούρα

Ενας γνήσιος τζέντλεμαν. Ενας δανδής της υποκριτικής. Ετσι αποκαλούν -όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά- τον Τρύφωνα Καρατζά, ο οποίος έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, αφήνοντας την τελευταία πνοή του στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».

Μετά τα Χριστούγεννα είχε ένα ατύχημα στο σπίτι του, είχε μπει στο νοσοκομείο για να κάνει μια χειρουργική επέμβαση, δυστυχώς όμως δεν τα κατάφερε να βγει νικητής και από αυτήν την περιπέτεια. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από τις γιορτές πρωταγωνιστούσε στην εξαιρετικά επιτυχημένη θεατρική παράσταση «Οι 12 ένορκοι», στην οποία συμμετείχε σε διπλή διανομή ρόλου.

Το 2016 ο γνωστός ηθοποιός είχε εισαχθεί στο ΚΑΤ, αυτή τη φορά με κάταγμα στο ισχίο, γεγονός που τον ανάγκασε να μείνει εκτός θεατρικής δράσης για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο πλευρό του πάντα βρισκόταν η οικογένεια του αγαπημένου ανιψιού του Γιώργου (με τη σύζυγο και τα δυο τους παιδιά), με την οποία ήταν ιδιαίτερα δεμένος.

Γεννημένος στις 5 Οκτωβρίου 1935 στην Αθήνα, ο Τρύφων Καρατζάς ήταν παιδί της Κατοχής. Οπως έχει πει και σε παλαιότερη συνέντευξή του, αν και βίωσε δύσκολα παιδικά χρόνια, αφού η οικογένειά του πάλευε για την επιβίωση, ωστόσο το καλλιτεχνικό άστρο του φάνηκε από νωρίς. Από μικρός έψελνε στην εκκλησία της περιοχής του και η καθάρια φωνή του συγκινούσε όλους τους παρευρισκομένους.

«Κάθε Κυριακή κατά τη διάρκεια της τελετουργίας έψελνα έναν ύμνο στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών. Αυτό έγινε γνωστό σε όλη την Αθήνα, αφού η λειτουργία μεταδιδόταν από το ραδιόφωνο. Αυτά σε ηλικία 11 χρόνων. Είχαν ζητήσει από τους γονείς μου να με πάρουν στην παιδική χορωδία της Βιένης, όμως εκείνοι αρνήθηκαν να στερηθούν το παιδί τους. Τι εξέλιξη θα είχα δεν ξέρω» είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο ίδιος.

Μπήκε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών με υποτροφία, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η πρώτη κινηματογραφική δουλειά του ήρθε από σπόντα και ήταν στην ταινία «Ερωτικές ιστορίες», στην οποία μάλιστα πρωταγωνιστούσε η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ενώ η παρθενική εμφάνισή του στο θέατρο έγινε στο σαιξπηρικό έργο «Η δωδέκατη νύχτα».

«Ταινίες πολλές δεν έχω κάνει. Στον κινηματογράφο δεν ευδοκίμησα, αλλά το θέατρο το αγάπησα πολύ. Είναι άλλη η αίσθηση με τον κόσμο. Η ανάσα του, η παύση, η σιωπή του» είχε δηλώσει ο ίδιος.

Μια σχεδόν άγνωστη στο ευρύ κοινό ενασχόλησή του ήταν οι εκφωνήσεις που έκανε για τον ραδιοφωνικό σταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων, κατά τις οποίες ο ηθοποιός διάβαζε δελτία ειδήσεων, ιστορίες αλλά και θεατρικά έργα. Η κηδεία του ηθοποιού θα τελεστεί το Σάββατο, στις 11 στο Α’ Νεκροταφείο.

Οι τηλεοπτικές επιτυχίες του

 Στη μικρή οθόνη, από την άλλη, ο Τρύφων Καρατζάς είχε πρωταγωνιστήσει στις μεγαλύτερες επιτυχίες της δημόσιας αλλά και της ιδιωτικής τηλεόρασης. Ανάμεσα σε αυτές ήταν: «Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα», «Οι εντιμότατοι», «Ονειροπαγίδα», «Ου μοιχεύσεις», «Πήρα κόκκινα γυαλιά», «Χάι Ροκ», «Σαράντα κύματα» και φυσικά το «Λαβ Σόρρυ», όπου είχε υποδυθεί τον ανοιχτόμυαλο πατέρα της Λίλης (Κωνσταντίνα Μιχαήλ), σε έναν ρόλο που άφησε εποχή.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα