«Η φύση απεχθάνεται...»

Η μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ

Από τον
Μανώλη Κοττάκη

O Αντώνης, ο Ηλίας και η Γιώτα Λιβάνη με τιμούν με τη φιλία τους από το 2000, την χρονιά που εξέδωσα στον εκδοτικό οίκο τους το πρώτο από τα τρία βιβλία μου εκεί, που φέρει τον τίτλο «Θράκη, η μειονότητα σήμερα» και αποτέλεσε κάποτε τμήμα της διδακτέας ύλης στο Τμήμα Ιστορίας - Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Ολη η οικογένεια με αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή, μολονότι δεξιός, ο κύριος Αντώνης δε πήρε την παρέα του (Κρεμαστινός, Μίρκος κ.ά.) και ήρθε στην παρουσίαση του βιβλίου εμού του νεαρού και αμούστακτου συντάκτη της ισχυρής «Απογευματινής» της εποχής (για το οποίο μίλησαν Παυλόπουλος, Σαμαράς, Πεπονής, Σγουρίδης, Στυλιανίδης).

Η φιλική μας σχέση αναπτύχθηκε μέσα στα χρόνια και εξελίχθηκε σε σχέση εμπιστοσύνης: Ο Αντώνης Λιβάνης μού έδωσε την πρώτη και μοναδική τηλεοπτική συνέντευξή του το 2005 στην ΕΡΤ. Με κάλεσε για να μου κάνει δήλωση στήριξης του Γιώργου Παπανδρέου στην κόντρα που είχε με τον Βενιζέλο για την αρχηγία αμέσως μετά την ήττα του 2007. Μου εμπιστεύθηκε μυστικά από τη νεότερη Ιστορία της χώρας, ειδικά για τη σχέση Ανδρέα - Μητσοτάκη την περίοδο του Ειδικού Δικαστηρίου, off the record, φυσικά. Και, βεβαίως, με καλεί κάθε χρόνο στην εορτή του στο σπίτι του στην Κηφισιά (βρίσκεται πολύ κοντά στην οικία του Αντώνη Σαμαρά), η οποία συνιστά πρώτης τάξεως πολιτικό γεγονός. Πιάνεις κλίμα. Εκεί κατάλαβα γιατί το ΠΑΣΟΚ εξελίχθηκε σε μεγάλο κόμμα που άντεξε στον χρόνο.

Πού να τα ξέρει, βεβαίως, όλα αυτά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας! Δεν έχω και την απαίτηση. Του φάνηκε περίεργο που με είδε εκεί. Ετσι, όταν «έπεσα» πάνω του -είχε ευχηθεί μόλις στον κύριο Αντώνη στην πρώτη επίσκεψη που πραγματοποίησε ποτέ πρωθυπουργός της... Αριστεράς στο σπίτι του-, εξέφρασε την απορία του:
«Τι δουλειά έχεις εσύ εδώ, Μανώλη;»
«Πρόεδρε, ήρθα να... εποπτεύσω εσένα στην απόπειρα που κάνεις να διεισδύσεις στην Κεντροαριστερά, γιατί στην Κεντροδεξιά το βλέπω δύσκολο!» του απάντησα (ο ενικός οφείλεται στην παλαιά γνωριμία, του έχω κάνει τρεις τηλεοπτικές συνεντεύξεις στα χαμηλά του, μεταξύ 2007-2009).
«Κοίταξε να δεις, Μανώλη, εγώ τα είπα χθες στη Βουλή!»
«Αυτά περί αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού και νέου διπολισμού;» ρώτησα.
«Είπα ότι η φύση απεχθάνεται το κενό!»

Η σύντομη συνομιλία μας διεκόπη από την παλιά γνώριμη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Τσιμπίδα που, ως Ηπειρώτισσα, άνοιξε κουβέντα στον Τσίπρα. Δεν πρόλαβα έτσι να του πω ότι το ΠΑΣΟΚ έγινε μεγάλο κόμμα και κατέκτησε το Κέντρο επειδή οι άνθρωποί του, όπως ο Αντώνης Λιβάνης, δεν ήταν μονόχνοτοι. Μίζεροι. Φοβισμένοι. Με κλειστές πόρτες. Αυτό που είναι όλα τα χρόνια που πέρασαν ο δικός του ΣΥΡΙΖΑ. Μα και ο Τσίπρας ο ίδιος, ο οποίος, σε αντίθεση με τον Ανδρέα, δεν έκανε ποτέ μια δεξίωση να μιλήσει με τους δημοσιογράφους, φίλους και εχθρούς. Εγώ ήμουν φανατικός εχθρός της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Αλλά οι υπουργοί του μου μιλούσαν. Κάνουν κάτι ανάλογο οι υπουργοί του κυρίου Τσίπρα με όποιον θεωρούν αντίπαλο; Ελάχιστοι! Ωστόσο, θέλω να είμαι ειλικρινής και αυτό παρακαλώ να το λάβει υπόψη της η από εδώ πλευρά στους υπολογισμούς της.

Σώζοι τον μονόχνοτο ΣΥΡΙΖΑ η ανοιχτωσιά του παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ. Η υποδοχή που είχαν οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ που έκαναν απόβαση στην οικία Λιβάνη (Δραγασάκης, Παπαγγελόπουλος, Φλαμπουράρης, Παππάς, Τζανακόπουλος, Βερναρδάκης, Κατρούγκαλος, Σπίρτζης, Ξενογιαννακοπούλου, Αχτσιόγλου, Γεροβασίλη, Μπόλαρης, Δούρου) ήταν καλή. Η ατμόσφαιρα ήταν επίσης καλή για τον Τσίπρα. Η παρούσα Φώφη Γεννηματά, που ήταν τυπικά ευγενική με τον Αλέξη Τσίπρα, υπήρξε πολύ θερμή με τον Αλέκο Φλαμπουράρη, την αγκάλιασε μάλιστα ο κυρ Αλέκος μπροστά μου. Γενικώς τα χνότα του παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ ταιριάζουν με τους συριζαίουςω. Και μπορεί ο αρχιτέκτων της προσέγγισης Κώστας Λαλιώτης να μου ορκιζόταν «εγώ δεν ξέρω τίποτα πώς έγινε αυτό», τόσοι υπουργοί εκεί, αλλά η διεργασία, ενημερώνω τη Ν.Δ., βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Προς την έξοδο συναντήθηκα με τη Γεννηματά, με την οποία γνωρίζομαι επίσης εδώ και μια δεκαπενταετία και άνω εξαιτίας μιας de profundis συνέντευξης που κάναμε σε μια δύσκολη προσωπική εποχή για εκείνην.
«Τι θα κάνετε με το Σκοπιανό, πρόεδρε;»
«Τους τα είπα σήμερα, Μανώλη! Σε κορυφαία εθνικά θέματα η συνείδηση μας είναι πάνω από την κομματική πειθαρχία...» απάντησε.

Οι εξελίξεις λοιπόν στην Κεντροαριστερά πάνω στην πιο δύσκολη ψηφοφορία για τον Τσίπρα. Η οποία, όπως μου αποκάλυψε ο Νίκος Παππάς, θα γίνει μετά δεκαήμερο... Θέλουν να είναι σίγουροι ότι θα συγκεντρώσουν άνω των 150 ψήφων. Εγώ, πάλι, το εύχομαι. Να μην τις συγκεντρώσουν . Αλλά είμαι και ρεαλιστής. Είδα τι γίνεται...