«Εφυγε» η ιστορικός και κριτικός τέχνης Εφη Στρούζα

Την τελευταία της πνοή άφησε η σπουδαία ιστορικός και κριτικός Τέχνης, αλλά και διεθνούς εμβέλειας επιμελήτρια εκθέσεων Εφη Στρούζα

Με σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης, στην Ιστορία της Κριτικής της Τέχνης και τη Μουσειολογία στο Courtauld Institute of Art του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, αλλά και στο Ινστιτούτο Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Ρώμης, η Εφη Στρούζα από το 1972 έως το 1983 έζησε και εργάστηκε στη Ρώμη.

Η κριτική δραστηριότητά της επικεντρώθηκε στην προώθηση της σύγχρονης ελληνικής τέχνης στον διεθνή χώρο και τη θεσμική διασύνδεση του ελληνικού καλλιτεχνικού χώρου με τον διεθνή. Aπό το 1977 διοργάνωσε και επιμελήθηκε πολυάριθμες ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, στην Ιταλία, στο Βέλγιο, στην Κύπρο, στην Τουρκία, στη Γερμανία και την Ελλάδα.

Ηταν ιδρυτικό μέλος -και από το 1983 ως το 1989 μέλος του Δ.Σ. και διευθύντρια- του Ιδρύματος για τη Σύγχρονη Τέχνη ΔΕΣΤΕ (Διεθνής Ελληνική Σύγχρονη Τέχνη). Μεταξύ άλλων, το 1992 πρότεινε και συντόνισε τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου πνευματικών τόπων στην Ελλάδα, ενώ το 1997 αναδείχθηκε εθνική επίτροπος στην 47η Μπιενάλε Βενετίας. Η κηδεία της θα γίνει αύριο, στις 13.00, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.