Βρήκαν 52 γονίδια για οστεοαρθρίτιδα

Πρώτη φορά επιστήμονες εντόπισαν το γενετικό υπόβαθρο της νόσου και πλέον ελπίζουν να φτάσουν κοντά στη θεραπείαΑπό τη
Ρίτα Μελά

Νέα φάρμακα και αποτελεσματικότερες θεραπείες για την οστεοαρθρίτιδα αναμένεται να δημιουργηθούν μετά την ανακάλυψη 52 νέων γονιδίων και βιολογικών σχηματισμών που εντόπισαν Ελληνες και Βρετανοί επιστήμονες με επικεφαλής την καθηγήτρια Ελευθερία Ζεγγίνη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει ως σήμερα πάνω στο γενετικό υπόβαθρο της οστεοαρθρίτιδας.

Η έρευνα, με επικεφαλής τη δρα Ζεγγίνη του Κέντρου Helmholtz του Μονάχου (μέχρι πρόσφατα στο βρετανικό Ινστιτούτο Wellcome Sanger του Κέμπριτζ), δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, και ανέλυσε το πλήρες γονιδίωμα 77.052 ανθρώπων με την εν λόγω πάθηση και 378.169 υγιών ανθρώπων. Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή μυοσκελετική εκφυλιστική πάθηση των αρθρώσεων, κυρίως στο γόνατο και το ισχίο, από την οποία πάσχουν πολλά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο (περίπου το 40% άνω των 70 ετών), οι οποίοι νιώθουν χρόνιους πόνους και δυσκολεύονται να κινηθούν ελεύθερα. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία αποτελεσματική θεραπεία, παρά μόνο φάρμακα που ανακουφίζουν από τον πόνο, ενώ μια ύστατη λύση είναι η χειρουργική επέμβαση για αντικατάσταση της άρθρωσης (όχι όμως πάντα με το επιθυμητό αποτέλεσμα).

«Η οστεοαρθρίτιδα είναι πολύ κοινή ασθένεια, που φέρνει κινητικές δυσκολίες και για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία. Πραγματοποιήσαμε τη μεγαλύτερη μελέτη της οστεοαρθρίτιδας μέχρι σήμερα και βρήκαμε περισσότερες από 50 νέες γενετικές αλλαγές που αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνισή της. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προόδου με στόχο την ανάπτυξη θεραπειών, οι οποίες θα βοηθήσουν εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν» δήλωσε η δρ Ζεγγίνη.

Από τα 52 γονίδια, τα 10 ξεχωρίζουν, επειδή θα μπορούσαν να γίνουν στόχος υπαρχόντων φαρμάκων, τα οποία βρίσκονται είτε στο στάδιο της κλινικής ανάπτυξης (όπως το αντικαρκινικό φάρμακο LCL-161) είτε έχουν εγκριθεί για χρήση κατά της οστεοαρθρίτιδας και άλλων παθήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από τη δρα Ζεγγίνη, πρώτοι συντάκτες της μελέτης είναι η Ιωάννα Ταχματζίδου (Target Sciences-R&D, GSK Medicines Research Centre) και Κωνσταντίνος Χατζηκοτούλας (Wellcome Sanger Institute του Κέμπριτζ και Ινστιτούτο Μεταφραστικής Γονιδιωματικής του Helmholtz Zentrum του Μονάχου).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα