«Εφυγε» ο μάγος της μουσικής Μισέλ Λεγκράντ, αφήνοντας πίσω αθάνατες μελωδίες

Τρία Οσκαρ μουσικής, 60 χρόνια σταδιοδρομίας και αμέτρητες συνεργασίες… Αυτή ήταν σε αριθμούς η καριέρα του σπουδαίου Γάλλου συνθέτη Μισέλ Λεγκράν, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το περασμένο Σάββατο στο Παρίσι σε ηλικία 86 ετών. Δημιουργός μουσικών θεμάτων για ταινίες του Ζακ Ντεμί, όπως «Οι ομπρέλες του Χερβούργου» και «Τα κορίτσια του Ροσφόρ», ο Λεγκράν είχε δώσει πολλάκις συναυλίες στην Ελλάδα, ενώ είχε συνεργαστεί και με Ελληνες δημιουργούς, όπως ο Γιώργος Περρής.

Στη διάρκεια μιας πλούσιας καριέρας, που του χάρισε παγκόσμια αναγνώριση και τρία Βραβεία Οσκαρ, ο συνθέτης συνεργάστηκε με θρύλους, όπως ο Ρέι Τσαρλς, ο Μάιλς Ντέιβις, ο Ορσον Ουέλς, ο Ζαν Κοκτό, ο Φρανκ Σινάτρα, ο Σαρλ Τρενέ, η Εντίθ Πιαφ και η Λάιζα Μινέλι.

Ο Λεγκράν ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του με διασκευές για τραγουδιστές, άρχισε να συνθέτει μουσική για ταινίες στη δεκαετία του 1960 και συνεργάστηκε με σκηνοθέτες, όπως η Ανιές Βαρντά, ο Ζαν Λικ Γκοντάρ και ο Ζακ Ντεμί. Εκτός από τη μουσική για τις «Ομπρέλες του Χερβούργου» και τα «Κορίτσια του Ροσφόρ», ο Λεγκράν είχε γράψει και τη μουσική για ακόμη μια γαλλική δραματική ταινία, το «Peau d’âne» (ελληνικός τίτλος: «Αυτός ο υπέροχος, παλιός καλός κόσμος»).

Ο Μισέλ Λεγκράν κέρδισε τρία Οσκαρ για το τραγούδι «Les moulins de mon coeur», που περιλαμβάνεται στη μουσική επένδυση της ταινίας «Υπόθεση Τόμας Κράουν» (1969), στη συνέχεια για το «Un été 42» («Summer of ’42», 1972) και το «Γεντλ» (1984). Συνολικά είχε προταθεί για 13 Οσκαρ αλλά και για 17 Γκράμι.

Τρία Οσκαρ μουσικής, 60 χρόνια σταδιοδρομίας και αμέτρητες συνεργασίες… Αυτή ήταν σε αριθμούς η καριέρα του σπουδαίου Γάλλου συνθέτη Μισέλ Λεγκράν, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το περασμένο Σάββατο στο Παρίσι σε ηλικία 86 ετών. Δημιουργός μουσικών θεμάτων για ταινίες του Ζακ Ντεμί, όπως «Οι ομπρέλες του Χερβούργου» και «Τα κορίτσια του Ροσφόρ», ο Λεγκράν είχε δώσει πολλάκις συναυλίες στην Ελλάδα, ενώ είχε συνεργαστεί και με Ελληνες δημιουργούς, όπως ο Γιώργος Περρής.Στη διάρκεια μιας πλούσιας καριέρας, που του χάρισε παγκόσμια αναγνώριση και τρία Βραβεία Οσκαρ, ο συνθέτης συνεργάστηκε με θρύλους, όπως ο Ρέι Τσαρλς, ο Μάιλς Ντέιβις, ο Ορσον Ουέλς, ο Ζαν Κοκτό, ο Φρανκ Σινάτρα, ο Σαρλ Τρενέ, η Εντίθ Πιαφ και η Λάιζα Μινέλι.Ο Λεγκράν ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του με διασκευές για τραγουδιστές, άρχισε να συνθέτει μουσική για ταινίες στη δεκαετία του 1960 και συνεργάστηκε με σκηνοθέτες, όπως η Ανιές Βαρντά, ο Ζαν Λικ Γκοντάρ και ο Ζακ Ντεμί. Εκτός από τη μουσική για τις «Ομπρέλες του Χερβούργου» και τα «Κορίτσια του Ροσφόρ», ο Λεγκράν είχε γράψει και τη μουσική για ακόμη μια γαλλική δραματική ταινία, το «Peau d’âne» (ελληνικός τίτλος: «Αυτός ο υπέροχος, παλιός καλός κόσμος»).Ο Μισέλ Λεγκράν κέρδισε τρία Οσκαρ για το τραγούδι «Les moulins de mon coeur», που περιλαμβάνεται στη μουσική επένδυση της ταινίας «Υπόθεση Τόμας Κράουν» (1969), στη συνέχεια για το «Un été 42» («Summer of ’42», 1972) και το «Γεντλ» (1984). Συνολικά είχε προταθεί για 13 Οσκαρ αλλά και για 17 Γκράμι. 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα