Δ. Παντερμαλής: Η επιστροφή των Γλυπτών είναι η μόνη λύση

«Η πλήρης επιστροφή είναι η μόνη λύση. Πρέπει να συνενωθεί ό,τι είναι αναπόσπαστα δεμένο με το μνημείο»Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutshclandfunk με θέμα την αντιδικία για το θέμα της λεηλασίας της Ακρόπολης.

Μάλιστα, τα λόγια του αυτά έρχονται λίγες ημέρες μετά την ιδιαιτέρως προκλητική συνέντευξη του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Χάρτβιχ Φίσερ σε ελληνική εφημερίδα, ο οποίος επανέλαβε κατηγορηματικά πως τα Γλυπτά «ούτε επιστρέφονται ούτε δανείζονται» στην Ελλάδα.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Παντερμαλής ξεκαθάρισε πως «το Βρετανικό Μουσείο δεν είναι ο ιδιοκτήτης των Γλυπτών. Γι’ αυτό δεν τίθεται θέμα δανεισμού τους, αλλά επιστροφής τους. Το γεγονός ότι τα Γλυπτά αποχωρίστηκαν για να εκτεθεί ένα μέρος τους στο Λονδίνο δεν ήταν ο κατάλληλος τρόπος μεταχείρισης για το μνημείο, διότι είναι αναπόσπαστο μέρος του».

Ο διακεκριμένος καθηγητής Αρχαιολογίας τόνισε ακόμη πως το ελληνικό μουσείο «θα προσέφερε ευχαρίστως κάτι στους Λονδρέζους ως αντάλλαγμα».

Ερωτηθείς ακόμη για την καμπάνια επιστροφής των Γλυπτών με τίτλο «Επιστρέψτε τα» («Bring them back»), η οποία προσπαθεί να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό του 1.000.000 υπογραφών για να υποβάλει το αίτημα επιστροφής τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ο κ. Παντερμαλής υποστήριξε πως «οι δύο πλευρές μπορούν με -πιθανώς δύσκολες, αλλά εποικοδομητικές- συζητήσεις να βρουν μια λύση. Δεν πρόκειται για το αν θα κερδίσει ή θα χάσει κάποιος».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα