Τιμή στον «αιώνιο έφηβο» της γλυπτικής

Το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» φιλοξενεί μεγάλη έκθεση (έως 31 Μαΐου) με έργα του εμβληματικού καλλιτέχνη Γ. ΖογγολόπουλουΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα

Το Κέντρο Πολιτισμού – Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» τιμά τον «αιώνιο έφηβο» της γλυπτικής, τον Γεώργιο Ζογγολόπουλο. Μια μεγάλη έκθεση, επικεντρωμένη στα δημόσια γλυπτά του εμβληματικού καλλιτέχνη, φιλοξενεί την περίοδο αυτή το Κέντρο Πολιτισμού – Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», έργα τα οποία, ως επί το πλείστον, βρίσκονται εγκατεστημένα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές, στόχος της έκθεσης είναι να αποτυπώσει τον τρόπο με τον οποίο η δημόσια γλυπτική του Ζογγολόπουλου συνομιλεί με τους χώρους όπου βρίσκεται και επικοινωνεί με το κοινό στην καθημερινότητά του, αλλά και να αναδείξει τη σημασία της δημόσιας τέχνης.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της έκθεσης, εκτίθενται 8 γλυπτά στους υπαίθριους χώρους της Αγοράς και της πίσω Αγοράς. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως σε κεντρικό σημείο έχει τοποθετηθεί η 18 μέτρων βάση του γλυπτού του Μνημείου του Ζαλόγγου σε φυσικό μέγεθος – η πρώτη φορά που παρουσιάζεται μια οριζόντια τομή της βάσης του εμβληματικού γλυπτού.

Ακόμη, στο αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος εκτίθενται επιπλέον 12 γλυπτά, τα τέσσερα πάλι για πρώτη φορά, τα οποία πλαισιώνονται από μακέτες, κατασκευές, σχέδια, βίντεο, φωτογραφίες και διαδραστικές εφαρμογές, προκειμένου να αποτυπωθεί η σχέση τους με δημόσιους χώρους στους οποίους βρίσκονται.

Βίντεο

Χαρακτηριστικό είναι ότι για παρθενική φορά παρουσιάζονται η επιφάνεια του ατελιέ του Ζογγολόπουλου, η μακέτα της ευρύτερης περιοχής του Μνημείου του Ζαλόγγου (με την ευγενική παραχώρηση της Περιφέρειας Ηπείρου) και τμήμα ομπρέλας του γλυπτού «Ομπρέλες» σε φυσικό μέγεθος.

Η έκθεση περιλαμβάνει ακόμα βίντεο για τη ζωή και το έργο του διακεκριμένου γλύπτη, ενώ το ΚΠΙΣΝ υλοποιεί εκπαιδευτικά και σχολικά προγράμματα και εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες με αφετηρία τα γλυπτά του καλλιτέχνη.

Να θυμίσουμε πως ο Γεώργιος Ζογγολόπουλος γεννήθηκε το 1903 στην Αθήνα και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της πρωτεύουσας. Συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία και την Ιταλία, ενώ από τη δεκαετία του 1950 και μετά ξεκίνησε η σταδιακή μετάβαση στο έργο του από τον ρεαλισμό στην αφαίρεση, αν και η γλυπτική του παρέμεινε ανθρωποκεντρική.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε Μπιενάλε και συμμετείχε σε πανελλήνιες καλλιτεχνικές εκθέσεις, καθώς και σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στη μακρά ζωή του έλαβε πολλά βραβεία και διακρίσεις, ενώ έργα του βρίσκονται σε ελληνικές και ξένες συλλογές, μουσεία και δημόσιους χώρους. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη νέα ιστοσελίδα snfcc.org.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα