«ΟΥΤΕ ΕΚΒΙΑΖΟΜΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΝΤΙΛΑΡΩ»

Η συζήτηση με τον Κυριάκο για τις εκλογές, τους υποψηφίους, την κοινωνική Ν.Δ., τα γκάλοπ αλλά και τη σκανδαλολογίαΑπό τον
Μανώλη Κοττάκη

Στο γραφείο του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο «εξωτικό» Μοσχάτο όλα φωνάζουν ότι έρχονται εκλογές. Οι στενοί του συνεργάτες μπαινοβγαίνουν συνεχώς σε συσκέψεις μαζί του, φωνές ακούγονται στους διαδρόμους, τα τηλέφωνα χτυπούν ακαταπαύστως και ο Γιάννης, ο ιστορικός καφετζής της Ρηγίλλης, ανεβοκατεβαίνει στον τρίτο όροφο πάντα χαμογελαστός για να θυμίζει ότι αυτό το κόμμα έχει συνέχεια!

Την Παρασκευή που επισκέφθηκα τον Κυριάκο Μητσοτάκη έπειτα από καιρό -οι σχέσεις μας πέρασαν κατά καιρούς διακυμάνσεις, αλλά δεν διαταράχθηκαν ποτέ- ήταν ευχάριστη έκπληξη τα νέα παιδιά που στελεχώνουν τις γραμματείες. Η Μαρία Συρεγγέλα, η νιόφερτη Ξένια Παπασταύρου προερχόμενη από το Ιδρυμα Μποδοσάκη, ο Γιώργος Σταμάτης, ο νέος αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Μαστρογεωργίου, τον οποίο γνωρίζω αρκετά χρόνια.

Ηταν το πρώτο θέμα που συζητήσαμε μόλις μπήκα στο γραφείο του. Η ανανέωση. Δευτερόλεπτα πριν είχε αναχωρήσει από αυτό ο πρώην μπασκετμπολίστας Δημήτρης Παπανικολάου, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στον νότιο τομέα. «Μη φανταστείς ότι τα ψηφοδέλτια θα είναι γεμάτα από αθλητές και celebrities!» μου λέει χαμογελαστός ο Κυριάκος και προσθέτει: «Πλην Παπανικολάου και Ζαγοράκη, ο οποίος θα είναι ξανά υποψήφιος ευρωβουλευτής, ουδείς άλλος! Και ο Παπανικολάου εντάσσεται γιατί κάνει σπουδαία δουλειά με τη νεολαία στη Νέα Σμύρνη. Θα φέρει νέο κόσμο μαζί μας»! Αστειεύομαι για λίγο. Λέω στον επίσης Ολυμπιακό -όπως κι εγώ- Μητσοτάκη ότι ο Δημήτρης μάς πίκρανε που φόρεσε… το τριφύλλι κάποτε, αλλά για το καλό της παρατάξεως το προσπερνάμε.

Οι εκλογές είναι το θέμα μας. Οι προσομοιώσεις που έγιναν στην Πειραιώς έδειξαν ότι πέντε κάλπες στο ίδιο εκλογικό τμήμα δεν χωράνε, θα γίνει κομφούζιο. Η Ν.Δ. ετοιμάζεται από τώρα για εκλογές δύο γύρων τον Μάιο. Μετά τις 15 Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί το ευρωψηφοδέλτιο, ενώ αργότερα το Επικρατείας. «Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι δεν θα περιληφθούν πρώην βουλευτές σε αυτό» μου λέει κοφτά ο Μητσοτάκης. Καταλαβαίνω. Πρώην βουλευτές, πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ εννοεί. Κλείνει ευσχήμως τα σενάρια.

Ο νους του είναι όμως όχι στη σεναριολογία αλλά σε θέματα βαθύτατα πολιτικά. Αναγνωρίζει ότι το σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ «πολλοί εναντίον λίγων» και «φτωχοί εναντίον πλουσίων» είναι επικίνδυνο, αλλά δείχνει απόλυτα έτοιμος να το αντιμετωπίσει. Οσο πλησιάζουν οι εκλογές τόσο περισσότερο θα μιλά για την κοινωνική Ν.Δ. και θα ακυρώνει την προπαγάνδα ΣΥΡΙΖΑ για την τάχα νεοφιλελεύθερη Δεξιά.

«Το μυαλό μου είναι στον εργαζόμενο του Public. Στη μονογονεϊκή οικογένεια στο Περιστέρι. Στους ντελιβεράδες. Ξέρεις ποια επίσκεψή μου είχε τα περισσότερα views στο ίντερνετ; Η συνάντησή μου με τους πρώην χρήστες στην Ομόνοια παραμονές Χριστουγέννων» μου λέει ο αρχηγός της Ν.Δ. και προσθέτει: «Κοίτα προς το παράθυρο! Στο βάθος η δυτική Αθήνα. Οταν ήρθα εδώ, είχα την επιλογή να τοποθετήσω το γραφείο μου με θέα προς την Ακρόπολη. Ομως επέλεξα τελικώς να κοιτώ τη δυτική Αθήνα»!

Γρήγορα η συζήτησή μας εκτρέπεται προς τον Τσίπρα, τα ντιμπέιτ, τη σκανδαλολογία, τη σύγκρουση με τα συμφέροντα. «Εχει ενδιαφέρον ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και τώρα μας υποτιμούν. Εμείς κάνουμε το αντίθετο. Δεν τους υποτιμούμε! Θεωρώ τον Τσίπρα τον πιο επικίνδυνο αντίπαλο που είχε έπειτα από καιρό η Κεντροδεξιά. Αλλά θα τον νικήσω καθαρά!» τονίζει αποφασιστικά.

Μιλήσαμε και με αριθμούς για τις δημοσκοπήσεις, ανταλλάξαμε προβλέψεις για τη διαφορά μεταξύ των κομμάτων, σε άλλα συμπέσαμε απολύτως, σε άλλα όχι, μα το αληθινά ενδιαφέρον ήταν πως αυτός ο Κυριάκος με τον οποίο μίλησα μία ώρα ήταν ο πιο ρεαλιστής και προσγειωμένος που συνάντησα ποτέ στην Πειραιώς. Δείχνει να ξέρει πού ακριβώς πατά, ξέρει τι θέλει, έχει σχεδιασμό, οι κόλακες δεν τον επηρεάζουν, αν υπάρχουν.

Για τα σκάνδαλα δεν… ανησυχεί! Οχι μόνο γιατί δεν ασχολείται ο κόσμος με τα παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διότι «έχουμε πυρηνικά όπλα στα χέρια μας. Αν προκληθούμε, θα το μετανιώσουν». Αυτό παρατηρεί χωρίς να λέει πολλά. Οσο για τους ολιγάρχες και τη συμμετοχή τους στη σκανδαλολογία; «Τα μηνύματά μου τα έστειλα με την ομιλία στη Βουλή στον καθένα χωριστά: Δεν εκβιάζομαι, δεν ντιλάρω! Ολη η αγορά το ξέρει. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους»!

Φεύγω αυτή τη φορά από την Πειραιώς με πολύ καλύτερη γεύση από τις προηγούμενες δύο επισκέψεις μου στα χρόνια της αρχηγίας του.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έπειτα από τρία χρόνια στην πιο δύσκολη καρέκλα της χώρας με αποχαιρετά ήρεμος, έτοιμος να φύγει για την Πάτρα. Ερχεται δύσκολη προεκλογική περίοδος. Αυτό το μέτρο θα το χρειαστούμε. «80-20 θα είναι ο τόνος μου» λέει. Οπου 80 κεντρώος και όπου 20 δεξιός παραταξιακός…

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα