«Τζιβαέρι» και «Μισιρλού» σε λυρικό χρώμα

Η μεσόφωνος Αλεξάνδρα Γκράβας παρουσιάζει αύριο στον Ιανό το νέο της άλμπουμ με τραγούδια σε έξι γλώσσες

Συνέντευξη στη
Γιώτα Βαζούρα

Ελληνίδα, γεννημένη στη Γερμανία, η διεθνούς φήμης μεσόφωνος Αλεξάνδρα Γκράβας είναι αναμφίβολα μια πρέσβειρα του ελληνικού τραγουδιού, η οποία δίνει ρεσιτάλ και συναυλίες σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Αυτή τη φορά η δημοφιλής ερμηνεύτρια παρουσιάζει το νέο της cd, ένα «SONGBOOK 2 #discoveries», μια ιδιαίτερη δουλειά με ελληνικά και ξένα τραγούδια, τα οποία ερμηνεύει σε έξι διαφορετικές γλώσσες.

Λίγο πριν από την αυριανή παρουσίαση του CD στον Ιανό, με την παρουσία του Μίμη Πλέσσα, η Αλεξάνδρα Γκράβας μίλησε στη «δημοκρατία» και… ξεφύλλισε το Songbook 2. «Πρόκειται για μια συλλογή τραγουδιών από χώρες όπως η Κίνα, το Μεξικό, ο Λίβανος κ.ά. Τα έχω ηχογραφήσει σε έξι γλώσσες: γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά, αραβικά, κινέζικα και ελληνικά. Ηθελα να απαθανατίσω τα τραγούδια των τελευταίων χρόνων, που με συνόδευσαν στις συναυλίες μου ανά τον κόσμο. Συνηθίζω όταν εμφανίζομαι σε μια ξένη χώρα να ερμηνεύω και ένα τραγούδι στη γλώσσα τους. Το ελληνικό τραγούδι δεν μπορούσε να λείπει. Ετσι θα ακούσετε αγαπημένα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Μίμη Πλέσσα, με συνοδεία του ίδιου στο πιάνο. Στάθηκα τυχερή στην καριέρα μου, που συνεργάστηκα μαζί τους και μας συνδέει μια σταθερή φιλία. Οι μικρασιάτικες μου ρίζες με οδήγησαν και στο “Τζιβαέρι” και στη “Μισιρλού”. Ηθελα να βάλω τη δική μου σφραγίδα στα τραγούδια αυτά και να τους δώσω μια άλλη μουσική διάσταση. Ισως δεν πίστευε κανείς ότι μια λυρική φωνή σαν τη δική μου θα μπορούσε να τα αποδώσει με αυτόν τον τρόπο».Η αγαπημένη τραγουδίστρια, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία αλλά τα τελευταία χρόνια περνά μεγάλα διαστήματα στην Ελλάδα με την οικογένειά της, ομολογεί ότι η διαμονή της στον Βορρά τής έχει προσδώσει κάποια... γερμανικά χαρακτηριστικά. «Είμαι πολύ οργανωμένος και οργανωτικός άνθρωπος. Δεν μπορώ να λειτουργήσω ούτε να τραγουδήσω όταν επικρατεί χάος. Μου αρέσει η τάξη και να είμαι συνεπής. Δεν αφήνω τα πράγματα στην τύχη τους. Για κάποιους αυτά είναι γερμανικά χαρακτηριστικά. Δεν ξέρω... Πάντως οι περισσότεροι Γερμανοί φίλοι μου είναι χαοτικοί!» λέει η ίδια και συνεχίζει: «Μετά τον θάνατο της μητέρας μου πριν από πέντε χρόνια αισθάνθηκα μεγάλη ανάγκη να γνωρίσω καλύτερα την Ελλάδα και να τη ζήσω. Εχω αγαπήσει τον τόπο πολύ με όλες τις δυσκολίες αλλά και τις ομορφιές του. Στην ελληνική μου πλευρά αρέσουν τα γλέντια, οι καλές παρέες, το καλό φαγητό και οι χαρούμενες φωνές».

Ενάμιση χρόνο αφωνία

Η Αλεξάνδρα Γκράβας δεν διστάζει να μιλήσει και για το πρόβλημα με τη φωνή της, που αντιμετώπισε πριν από χρόνια, στο ξεκίνημα της καριέρας της. «Η μεγάλη μου αγάπη και πίστη στο όνειρό μου να γίνω τραγουδίστρια με βοήθησαν να ξεπεράσω με μεγάλη πειθαρχία το πρόβλημα που είχα. Στα 18 μου είχαν διαγνώσει παράλυση της αριστερής μου χορδής. Η μόνη θεραπεία ήταν η αφωνία. Ο γιατρός μου δεν μπορούσε να μου εγγυηθεί ούτε την επιτυχία της θεραπείας ούτε πόσος καιρός θα χρειαζόταν. Ηταν σαν ένα ταξίδι στο πουθενά! Ευτυχώς ύστερα από ενάμιση χρόνο αφωνίας έγινα καλά και μπόρεσα να αρχίσω τις σπουδές μου στο τραγούδι στο Λονδίνο».

• Ιnfo: Η τελευταία δουλειά της Αλεξάνδρας Γκράβας με τίτλο «SONGBOOK 2 #discoveries» θα παρουσιαστεί αύριο στον Ιανό (Σταδίου 24, Αθήνα), στις 20.30. Συμμετέχει ο Μίμης Πλέσσας.