Η κλοπή του Ελγιν στα οθωμανικά αρχεία

Μια παρουσίαση στο Μουσείο Ακρόπολης

Στον απόηχο της έντονης συζήτησης που έχει ξεσπάσει για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, μετά και τις προκλητικές δηλώσεις του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου ότι τα ελληνικά αριστουργήματα «δεν μπορούν να δανειστούν στην Ελλάδα», το Μουσείο της Ακρόπολης μας καλεί να βουτήξουμε στα άδυτα των οθωμανικών αρχείων και να αναζητήσουμε βήμα βήμα τις «περιπέτειές» τους μέσα στα χρόνια.

Την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου, στο αμφιθέατρο του μουσείου, δύο έμπειροι μελετητές των οθωμανικών αρχείων, η καθηγήτρια Zeynep Aygen και ο ιστορικός Orhan Sakin, θα μιλήσουν και θα αναπτύξουν την έρευνά τους στα οθωμανικά αρχεία της Κωνσταντινούπολης, από τα οποία προκύπτουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ζωή στην Ακρόπολη στις αρχές του 19ου αιώνα και για τα έγγραφα που αφορούν τον λόρδο Ελγιν και την οθωμανική διοίκηση.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποιεί το Μουσείο της Ακρόπολης για τις «περιπέτειες» των Γλυπτών του Παρθενώνα και φιλοδοξεί να ρίξει φως σε μια σκοτεινή περίοδο για τα ελληνικά αριστουργήματα.

Η είσοδος στη διάλεξη είναι ελεύθερη για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά στις 12.00. Ακόμη, αύριο ολοκληρώνεται η περιοδική έκθεση η οποία περιλαμβάνει εκθέματα από τα διαμερίσματα του Qianlong από την απαγορευμένη πόλη του Πεκίνου.