Ταξίδι στον κόσμο του θεάτρου

Κοστούμια και φωτογραφίες από ιστορικές παραστάσεις του Εθνικού παρουσιάζονται στο «Ελ. Βενιζέλος»Ταξίδι στον χωρόχρονο με τη βoήθεια φωτογραφιών και κοστουμιών από το πλούσιο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου θα θαυμάσει το κοινό που θα επισκεφθεί τη νέα έκθεση με τίτλο «Προορισμοί», που φιλοξενείται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (Επίπεδο Αναχωρήσεων – Είσοδος 3) έως τις 14 Ιουλίου. 

Ο στόχος αυτής της έκθεσης, την οποία επιμελούνται η Ειρήνη Μουντράκη και η Εύη Αγγελοπούλου, είναι η μύηση του επισκέπτη στις μαγικές διαδρομές του θεάτρου, μέσα από ιστορικές παραγωγές της πρώτης κρατικής σκηνής.

Σε αυτήν περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, σπάνιες φωτογραφίες από τις παραστάσεις «Πέερ Γκυντ»του Ερρίκου Ιψεν (1935), «Ο έμπορος της Βενετιάς» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ (1945), «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή, «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη (1958), «Τα εκατομμύρια του Μάρκο Πόλο» του Ευγένιου Ο’Νιλ (1960), «Πέρσες» του Αισχύλου (1971), «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» του Μπέρτολτ Μπρεχτ (1985), «Βίρα τις άγκυρες» των Παπαθανασίου – Ρέππα (1997), «Ο ηλίθιος» του Ντοστογιέφσκι (2006), «Οδύσσεια» του Ομήρου (2012) και από πολλές άλλες.

Επίσης στην έκθεση φιλοξενούνται δύο απαράμιλλης αξίας και σημασίας κοστούμια: του Αντώνη Φωκά από την παράσταση «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» (1957) και του Γιώργου Βακαλό από την παράσταση «Ο έμπορος της Βενετιάς» (1945). Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές: «Κάθε έργο, κάθε παράσταση, ανοίγει καινούργιους δρόμους και προοπτικές για τον ταξιδιώτη και τον επισκέπτη του αεροδρομίου της Αθήνας προς έναν νέο, γοητευτικό “προορισμό”».

Ο στόχος του Εθνικού Θεάτρου είναι στα 100 και πλέον χρόνια της λειτουργίας του να προσφέρει αδιάκοπα ταξίδια ζωής στο κοινό του, με παραστάσεις κλασικών έργων, αλλά και σύγχρονων, με καινοτόμες σκηνοθεσίες και, παράλληλα, με σεβασμό στην παράδοση. Αξίζει να σημειωθεί για όσους δεν γνωρίζουν πως η συνεργασία της πρώτης κρατικής σκηνής με το αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» άρχισε το 2011.

«Αντιγόνη»

Ηταν τότε που το Εθνικό, με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας του αεροδρομίου, παρουσίασε την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στον χώρο των αναχωρήσεων. Επρόκειτο για μία καινοτόμα παράσταση, η οποία από θεωρητική ύλη για εφήβους μετουσιώθηκε σε ζωντανό θέατρο, κερδίζοντας άπαντες. Ομως και πέρυσι, στο πλαίσιο του «Fly me to the moon», παρουσιάστηκε η παιδική παράσταση «Μόμο» του Μίχαελ Εντε, που είναι ένας ύμνος στην αλήθεια, στην αγάπη και τη φιλία, κερδίζοντας ακόμη μια φορά τις εντυπώσεις.
Με τη φετινή έκθεση αναμένεται να γίνει ένα ταξίδι ανεκτίμητης αξίας, αφού τόσο το φωτογραφικό υλικό όσο και τα κοστούμια που εκτίθενται έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο θέαμα, αλλά και στον χρόνο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα