Μιούζικαλ με αυθεντικά δημοτικά τραγούδια!

Πρεμιέρα κάνουν στις 28 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής οι «Στοιχειωμένοι» του καταξιωμένου δημιουργού Δ. ΜαραμήΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα

Η δημοτική μας ποίηση γίνεται πρώτη φορά, χάρη στην ευφάνταστη ματιά του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, ένα σύγχρονο ελληνικό μιούζικαλ. Την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου και την Παρασκευή 1η Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα κάνει πρεμιέρα η νέα δουλειά του καταξιωμένου Ελληνα δημιουργού, οι «Στοιχειωμένοι», ένα μουσικό έργο το οποίο είναι βασισμένο στα αυθεντικά δημοτικά τραγούδια «Το γιοφύρι της Αρτας», «Του νεκρού αδερφού» αλλά και στο σύγχρονο λιμπρέτο «Το στοιχειό της Χάρμαινας», σε ποίηση Σωτήρη Τριβιζά. Τη σκηνοθεσία θα κάνει ο Θάνος Παπακωνσταντίνου.

Μάλιστα, όπως ανέφεραν οι συντελεστές, η εν λόγω μουσικοθεατρική τριλογία αποτελεί παραγγελία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και τους ρόλους θα ερμηνεύσουν ταλαντούχοι καλλιτέχνες από τον χώρο του έντεχνου τραγουδιού και του μουσικού θεάτρου: η Αργυρώ Καπαρού (Μάνα), ο Θοδωρής Βουτσικάκης (Κωσταντής), η Βασιλική Καρακώστα (Γυναίκα του Πρωτομάστορα), η πρωτοεμφανιζόμενη Ελένη Δημοπούλου (Αρετή), ο Βασίλης Δημακόπουλος (Πρωτομάστορας), η Λητώ Μεσσήνη (Πουλί), ο Σταμάτης Πακάκης και ο Νίκος Ζιάζιαρης (Στοιχειά, Μάστοροι και Ανεμοι). Στην παράσταση συμμετέχει ακόμη σύνολο από δεξιοτέχνες μουσικούς, τους οποίους διευθύνει ο Δημήτρης Μαραμής, ενώ σε αυτήν θα λάβουν επίσης μέρος τελειόφοιτοι της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών.

Αρχέγονοι μύθοι

«Στους “Στοιχειωμένους” έχουμε να κάνουμε με την προφορική παράδοση, με την ποίηση που σμιλεύτηκε και διαδόθηκε από στόμα σε στόμα μέσα στους χειμώνες της ιστορίας του τόπου μας. Ο τραγικός ποιητής είναι εδώ ο ανώνυμος λαός. Μέσα στα δημοτικά τραγούδια “Του γιοφυριού της Αρτας” και “Του νεκρού αδελφού” κρύβονται οι αρχέγονοι μύθοι που γέννησε ο πρωτόγονος ψυχισμός του ανθρώπου στο ξημέρωμα της ιστορίας του. Δεσμοί αίματος, σχέσεις μάνας και κόρης, μάνας και γιου, αδερφής και αδερφού, άντρα και γυναίκας, εραστή και ερωμένης» σχολιάζει ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής.

«Η εφευρετικότητα και η αγριότητα των περισσότερων ιστοριών, πλεγμένη πάντα με γνήσιο λυρισμό, είναι ομολογουμένως αριστοτεχνικής σύνθεσης» επισημαίνει ο σκηνοθέτης Θάνος Παπακωνσταντίνου και συνεχίζει λέγοντας ότι «τα δημοτικά είναι τελετουργικά τραγούδια γραμμένα, ως επί το πλείστον, για να συνοδεύουν γιορτές και τελετές μέσα στον κύκλο της ζωής των ανθρώπων. Κι ενώ, καταρχήν, οι ιστορίες αυτές φαίνονται να μιλούν μόνο για τον θάνατο, στην πραγματικότητα είναι κομμάτια μιας ευρύτερης αφήγησης που πραγματεύεται τον θάνατο και την αναγέννηση της φύσης».

Info: Οι «Στοιχειωμένοι» θα παρουσιαστούν στις 28 Φεβρουαρίου και την 1η Μαρτίου. Ωρα έναρξης: 20.00.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα