Πρόγνωση για όγκους στον πνεύμονα

Νέο τεστ αίματος εντοπίζει το DNA των καρκινικών κυττάρων σε πρώιμο στάδιο, προτού εμφανιστούν τα συμπτώματαΜια αιματολογική εξέταση η οποία μπορεί να διαγιγνώσκει τον καρκίνο του πνεύμονα σε πολύ πρώιμο στάδιο ανέπτυξαν Βρετανοί επιστήμονες. Η αιματολογική εξέταση έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει το DNA των όγκων στο περιφερικό αίμα, ακόμη κι όταν αυτοί βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο, και να προβλέπει τους προκαρκινικούς όγκους προτού ακόμη εμφανιστούν. 

Τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών της εξέτασης, τα οποία είναι πολύ υποσχόμενα, γέμισαν με αισιοδοξία τους ερευνητές, οι οποίοι πλέον πιστεύουν ότι βρίσκονται πιο κοντά στη νίκη κατά του συγκεκριμένου καρκίνου. Η εξέταση ξεπερνά το μεγαλύτερο εμπόδιο για την αποτελεσματική θεραπεία του συγκεκριμένου είδους καρκίνου, που είναι η έγκαιρη διάγνωση.

Οι επιστήμονες από τη μονάδα τοξικολογίας του University of Cambridge, σε συνεργασία με ειδικούς από το University of Leicester, ανέπτυξαν ένα αιματολογικό τεστ που μπορεί να εντοπίζει στο αίμα τα κύτταρα που αποπίπτουν από τους όγκους, ενώ αυτοί μεγαλώνουν και πολλαπλασιάζονται. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η ποσότητα των καρκινικών κυττάρων στο αίμα ήταν ανάλογη με το πόσοι και πόσο μεγάλοι ήταν οι όγκοι.

Η ανάλυση του DNA των κυττάρων αποκάλυψε μάλιστα ότι ακόμη και στα προχωρημένα στάδια ανάπτυξης των όγκων έφεραν την «ένοχη» μετάλλαξη KRAS, η οποία μέχρι στιγμής είχε εντοπιστεί μόνο στον πρώιμο καρκίνο του πνεύμονα. «Η εξέταση αίματος για τον καρκίνο του πνεύμονα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, εφόσον είναι ευαίσθητο και δεν δίνει πολλά ψευδώς θετικά ή ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Μέχρι το τεστ να περάσει στην κλινική πράξη, το πιο σημαντικό μήνυμα είναι να σταματήσετε το κάπνισμα για να μειώσετε τον κίνδυνο να εμφανίσετε καρκίνο και να μην αγνοείτε συμπτώματα όπως η δύσπνοια κατά την εκτέλεση εργασιών που άλλοτε κάνατε χωρίς δυσκολία ή ένας βήχας που διαρκεί περισσότερο από λίγες εβδομάδες» τόνισε ο ιατρικός διευθυντής του British Lung Foundation Νικ Χόπκινσον σχολιάζοντας τη μελέτη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα