Σκουλάκη, άπαντα, αντιφατικά

Αναδρομική έκθεση στον μεγάλο ζωγράφο και γελοιογράφο της γενιάς του ’70, στο Μουσείο ΜπενάκηΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα

Αντιφατικός και κάπως πιο «ροκ» από τους ομοτέχνους του. Διανοούμενος και με μποέμ διάθεση, ο Δημοσθένης Σκουλάκης, στον οποίο είναι αφιερωμένη η μεγάλη αναδρομική έκθεση που διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη, στο κτίριο της οδού Πειραιώς, ήταν ένας καλλιτέχνης που κατάφερε με το χιούμορ του να αφήσει το δικό του εικαστικό στίγμα στη νεοελληνική ζωγραφική.

Η παρουσίαση με τίτλο «Ενας μεγάλος αντιφατικός», η οποία εγκαινιάζεται στις 27 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό από τα πιο σημαντικά έργα του δημιουργού και χωρίζεται σε οκτώ ξεχωριστές ενότητες, οι οποίες ακολουθούν θεματικά και χρονολογικά την εικαστική διαδρομή του καλλιτέχνη.

Σε αυτή θα δούμε περίπου 100 έργα ζωγραφικής ξεκινώντας από την πρώιμη περίοδό του το 1957, την περίοδο της πολιτικής ζωγραφικής του (1960-1967), την περίοδο αυτοεξορίας του σε Ευρώπη, Αμερική, Καναδά (1967-1972) καθώς και τον κύριο όγκο της δουλειάς του στην Ελλάδα (1981-2009). Κάποια από αυτά είναι τα περίφημα πορτρέτα του, αλλά και τα έργα που αφιέρωσε στον Τσαρούχη. Ταυτόχρονα με τη συγκροτημένη παρουσίαση της ζωγραφικής του θα εκτεθεί και τμήμα του παράλληλου έργου του καλλιτέχνη, αφού διετέλεσε για 30 και πλέον χρόνια γελοιογράφος και εικονογράφος σε ελληνικά και διεθνή έντυπα.

Ο δάσκαλος

Ο Σκουλάκης, ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της γενιάς του ’70, έμαθε να αγαπά τη ζωγραφική από πολύ νεαρή ηλικία, καθοδηγούμενος από τις προτροπές του Τσαρούχη.

Υιοθέτησε έναν δικό του ρεαλισμό, πιο μοντέρνο, μια ζωγραφική αντίληψη που κυριάρχησε σε όλες τις εκφάνσεις του βίου του δίνοντας σχεδόν πάντα πρωταρχικό ρόλο στο βλέμμα του, με επίκεντρο της ζωγραφικής διαδικασίας του τον Ανθρωπο, ιδωμένο όμως μέσα από κριτικό και ρεαλιστικό πνεύμα.
Πρόσωπα της δημοσιότητας, φίλοι και οικείοι του, ήταν οι «πρωταγωνιστές» των ζωγραφικών του έργων, όπως επίσης και εικόνες από εφημερίδες και περιοδικά. Να σημειωθεί ότι η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

• Info: Η παρουσίαση με τίτλο «Ενας μεγάλος αντιφατικός» φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς 138. Ως τις 5 Μαΐου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα