Οι Βρυξέλλες βάζουν τέλος στην ένταξη της Τουρκίας

Φωνάζει η Αγκυρα για την πρότασηΝα κλείσει διά παντός η πόρτα της Ευρώπης για την Τουρκία ζήτησε την Τετάρτη η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αγκυρας. Επικαλούμενη την αδιαφορία της τουρκικής κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες, με έρεισμα τις παρεμβάσεις της στη Δικαιοσύνη και τη διαμάχη της Τουρκίας με την Κύπρο και άλλες γειτονικές της χώρες, η επιτροπή διατύπωσε αίτημα προς τις χώρες-μέλη να αναστείλουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. 

Η Αγκυρα έσπευσε να χαρακτηρίσει «απαράδεκτη» την απόφαση, σημειώνοντας ότι η ένταξή της στην Ε.Ε. παραμένει ένας από τους βασικούς στόχους της. «Αναμένουμε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και η τελική έκθεση να είναι πιο ρεαλιστική. Η χώρα μας θα λάβει υπόψη της μόνο μία τέτοια έκθεση» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

Προς ψήφιση

Η πρόταση ωστόσο αναμένεται να τεθεί σχετικά άμεσα προς ψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο – στα μέσα Μαρτίου. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, θα επικυρωθεί εύκολα από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών. Και όχι άδικα. 

«Σχεδόν καθημερινές είναι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι συλλήψεις δημοσιογράφων, ενώ η δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη χώρα υπονομεύονται περαιτέρω» επισήμανε σε ανακοίνωσή της η ευρωβουλευτής Μαριέτε Σάακε. Σημειώνεται πως, παρότι μοιάζει να «κόπτεται» για την ένταξή της στην Ευρώπη, η Τουρκία δεν έχει κάνει την παραμικρή πρόοδο στα παραπάνω ζητήματα, με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, που άρχισαν το 2004, να βρίσκονται σε τέλμα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα