Οποιος πρόλαβε… τη «Λουτσία»

Τελευταία ευκαιρία για το κοινό να θαυμάσει τη sold out συμπαραγωγή της Λυρικής Σκηνής και της Βασιλικής Οπερας του ΛονδίνουΑπό τη 
Γιώτα Βαζούρα 

Aκριβώς έναν χρόνο μετά την πρώτη παρουσίασή του, το αριστούργημα του μπελ κάντο του Ντονιτσέττι «Λουτσία ντι Λαμμερμούρ» επιστρέφει πάλι στη σκηνή της Λυρικής. Η παράσταση, που αποτελεί την πρώτη ιστορική συμπαραγωγή της ΕΛΣ με τη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου, επαναλαμβάνεται την περίοδο αυτή πάντα υπό τη σκηνοθεσία της διάσημης Βρετανίδας Κέιτι Μίτσελ, η οποία στην πρώτη παρουσίαση του έργου στην Αγγλία το 2016 δίχασε κοινό και κριτικούς με τις σκληρές εικόνες της.

Η παράσταση είναι βασισμένη σε ένα από τα δημοφιλέστερα μυθιστορήματα του 19ου αιώνα, τη «Νύφη των Λάμμερμουρ» του σερ Ουόλτερ Σκοτ. Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε το 1835 στο Τεάτρο Σαν Κάρλο της Νάπολης, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, ώστε τελικά να θεωρείται όχι αδίκως ότι ανέδειξε το ταλέντο του Ιταλού δημιουργού, παρότι ο συνθέτης είχε ήδη γράψει πολλά σημαντικά έργα, μεταξύ άλλων και το «Ελιξίριο του έρωτα» και τη «Λουκρητία Βοργία».

Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από τον έρωτα της Λουτσία για τον Εντγκάρντο του οίκου του Ρέιβενσγουντ, για τον οποίο ο αδελφός της λόρδος Ενρίκο αισθάνεται άσβεστο μίσος. Αποφασισμένος να αποτρέψει τη σχέση, ο Ενρίκο οργανώνει τον γάμο της αδελφής του με τον Αρτούρο. Την ώρα της τελετής καταφθάνει ο Εντγκάρντο, ο οποίος σε έξαλλη κατάσταση καταριέται τη Λουτσία. Εκείνη χάνει τα λογικά της και στη συνέχεια φονεύει τον Αρτούρο και καταρρέει. Πληροφορούμενος τον θάνατο της αγαπημένης του, ο Εντγκάρντο αυτοκτονεί.

Την παραγωγή της «Λουτσία» στην Εθνική Λυρική Σκηνή θα διευθύνει ο ανερχόμενος Γάλλος αρχιμουσικός και μουσικός διευθυντής του Ensemble Furians Πιερ Ντυμουσσώ. Τον ιδιαιτέρως απαιτητικό –τόσο φωνητικά όσο και σκηνικά– ρόλο του τίτλου θα ερμηνεύσουν οι διακεκριμένες Ελληνίδες υψίφωνοι Βασιλική Καραγιάννη στην πρώτη διανομή και Χριστίνα Πουλίτση στη δεύτερη. Στον ρόλο του Εντγκάρντο βλέπουμε τον διακεκριμένο τενόρο της ΕΛΣ Γιάννη Χριστόπουλο. Τον ρόλο του Ενρίκο θα κρατά ο διεθνώς αναγνωρισμένος Ελληνας βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, ενώ σε αυτόν του Ραϊμόντο ο εξαιρετικός βαθύφωνος Τάσος Αποστόλου. Αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι παραστάσεις είναι sold out, ενώ για τον λόγο αυτό έχει προστεθεί μία επιπλέον στις 10 Μαρτίου.

• Info: Η «Λουτσία ντι Λαμμερμούρ» θα φιλοξενείται στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής έως τις 24 Μαρτίου.

Η διεισδυτική ματιά της Κέιτι Μίτσελ

  Η σκηνοθέτις Κέιτι Μίτσελ επιχειρεί να διεισδύσει στον κόσμο των γυναικών του 19ου αιώνα και να δει την πλοκή μέσα από τα μάτια της κεντρικής ηρωίδας σε αντιδιαστολή με τον σκοτεινό ανδροκρατούμενο κόσμο του Βορρά, όπως τον φαντάστηκε ο σερ Ουόλτερ Σκοτ. Η Μίτσελ, μία από τις πιο αυθεντικές και ενδιαφέρουσες φωνές του ευρωπαϊκού θεάτρου, έχει υπάρξει φιλοξενούμενη σκηνοθέτρια στη Royal Shakespeare Company και στο Royal Court του Λονδίνου, ενώ από το 2000 σκηνοθετεί όπερα στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του πλανήτη, όπως η Οπερα της Ολλανδίας και η Κρατική Οπερα του Βερολίνου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα