Νέο φάρμακο! Ελπιδοφόρα θεραπεία του Πάρκινσον

Νέα θεραπεία, που χορηγήθηκε στον εγκέφαλο μέσω εμφυτεύματος, κατάφερε να «ξυπνήσει» τα κατεστραμμένα κύτταραΕνα βήμα πιο κοντά βρίσκονται οι επιστήμονες σε μια ιδιαίτερα αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον, που αναστρέφει την εξέλιξή της, κάτι που δεν είχε καταφέρει να κάνει κανένα φάρμακο έως σήμερα. Εκτός από αυτό, η νέα θεραπεία ξεχωρίζει και για τον πρωτοποριακό τρόπος χορήγησής της – μέσω ενός εμφυτεύματος απευθείας στον εγκέφαλο των παρκινσονικών ασθενών και μάλιστα στις περιοχές που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τη νόσο! 

Στη μελέτη Βρετανών επιστημόνων οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: αυτή που έλαβε τη νέα θεραπεία και την ομάδα ελέγχου. Και οι δύο ομάδες εμφάνισαν παρόμοια βελτίωση στα συμπτώματά τους, ωστόσο εκείνοι που είχαν λάβει το φάρμακο εμφάνισαν ορατές βελτιώσεις στις απεικονιστικές εξετάσεις και μάλιστα στις επηρεασμένες από τη νόσο περιοχές του εγκεφάλου. 

Αυτό υποδεικνύει ότι το φάρμακο «ξυπνά» ξανά τα εγκεφαλικά κύτταρα που έχουν καταστραφεί από τη νόσο. Οι συμμετέχοντες που πήραν το φάρμακο είχαν διαγνωστεί οκτώ χρόνια πριν από τη μελέτη, ωστόσο οι εξετάσεις τους (PET scan) έδειχναν επιδείνωση σαν αυτή που απαντάται στα δύο χρόνια από τη διάγνωση. Για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική επέμβαση, στο πλαίσιο της οποίας τέσσερα μικροσκοπικά σωληνάρια τοποθετήθηκαν στον εγκέφαλο. Μέσω αυτών των σωλήνων η θεραπεία, ο νευροτροφικός παράγοντας από σειρά νευρογλοιακών κυττάρων (GDNF), εγχύθηκε με ακρίβεια στις προσβεβλημένες από τη νόσο περιοχές. 

«H συγκεκριμένη μελέτη όχι μόνο μας βοήθησε να κατανοήσουμε τις επιδράσεις της GDNF στα κατεστραμμένα εγκεφαλικά κύτταρα, αλλά μας έδειξε ότι η χορήγηση μιας θεραπείας με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατή και μας επιτρέπει να χορηγούμε με ακρίβεια φάρμακα στον εγκέφαλο» τόνισε ο Arthur Roach, διευθυντής ερευνών του Parkinson’s UK, που χρηματοδότησε τη μελέτη.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το εμφύτευμα-πύλη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εξίσου σε ασθενείς με όγκους στον εγκέφαλο για τη χορήγηση χημειοθεραπείας απευθείας στον όγκο και για τη χορήγηση φαρμάκων σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ και σε άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα