Η ζωή και ο θάνατος στα αγγεία

Πολέμους, συμπόσια, γάμους και άλλες «ιστορίες» αφηγούνται αντικείμενα που παρουσιάζονται στο ΑρχαιολογικόΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα

Πώς απεικόνιζαν οι αρχαίοι στα αγγεία και τα ειδώλιά τους τις πολεμικές σκηνές και στιγμιότυπα από την καθημερινότητα και την οικογενειακή ζωή; Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μάς δίνει την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα, πραγματοποιώντας έναν κύκλο θεματικών αφηγήσεων στις Συλλογές Αγγείων, Εργων και Μεταλλοτεχνίας και Μικροτεχνίας, με σκοπό να μοιραστεί με τους επισκέπτες γνωστές και άγνωστες πτυχές του αρχαίου κόσμου μέσα από την πλούσια θεματολογία και εικονογραφία των αγγείων, των ειδωλίων, των χρυσών κοσμημάτων και των χάλκινων τεχνουργημάτων.

Οι παρουσιάσεις, με διάρκεια περίπου 40 λεπτών και τίτλο «Ιστορίες αποτυπωμένες στον πηλό και το μέταλλο», θα πραγματοποιηθούν από τους αρχαιολόγους της Συλλογής Αγγείων και Μικροτεχνίας στις παρακάτω ημερομηνίες (12.00), με τις εξής θεματικές: Την Τετάρτη 13/3 (Εικόνες πολέμου) και την Παρασκευή 15/03 «Από την πατρική στη γαμήλια εστία», την Τετάρτη 20/3 (Συμποτικές ιστορίες) και την Τετάρτη 27/03 (Ιστορίες του θανάτου).

Για την παρακολούθηση απαιτείται δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2132144800. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για 25 άτομα. Απαραίτητη είναι η προμήθεια εισιτηρίου εισόδου στο μουσείο.

Αξίζει να τονιστεί ότι την περίοδο αυτή στο ΕΑΜ, στο πλαίσιο της δράσης «Αθέατο Μουσείο», οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά ένα εντυπωσιακό και ιδιαίτερα σπάνιο έργο της αρχαίας υφαντικής τέχνης με εξαιρετική διατήρηση, που είχε προσφερθεί μαζί με πολύτιμα δώρα στην ταφή ενός ηγεμόνα των «Σκοτεινών Χρόνων» (11ος-9ος αι. π.Χ.) στο Λευκαντί της Εύβοιας. Ετσι, στις 24 Μαρτίου, στις 17, 24 Απριλίου και στις 5 Μαΐου (13.00) αρχαιολόγοι και συντηρητές του μουσείου και της διεπιστημονικής ομάδας που μελετά το εύρημα υποδέχονται τους επισκέπτες στον χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για τους «σκοτεινούς αιώνες», τον ένδοξο «άρχοντα από το Λευκαντί» και για τα μυστικά των αρχαίων υφασμάτων και της συντήρησής τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα