Τα κακά και τα καλά νέα για την άνοια

Ο ρόλος της γήρανσης της επιδερμίδας για την εμφάνιση της νόσου και οι ελπίδες για τη μνήμη με φωτοθεραπεία και ηχοθεραπείαΗ γήρανση της επιδερμίδας παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση της άνοιας, προειδοποιούν ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου UC San Francisco, σημειώνοντας ωστόσο ότι αρκεί κανείς να ενυδατώνει καθημερινά την επιδερμίδα του για να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για την ασθένεια.

Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα του UC San Francisco με επικεφαλής τον δρα Μάο-Κιανγκ Μαν εξήγησε ότι όσο μεγαλώνει κανείς το δέρμα του καταστρέφεται γερνώντας, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται στον οργανισμό κυτοκίνες.

Πρόκειται για πρωτεΐνες, η παρουσία των οποίων δείχνει ότι σε μια συγκεκριμένη περιοχή του οργανισμού υπάρχει φλεγμονή. Οι κυτοκίνες μπορεί να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν γενικευμένη φλεγμονή στον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου, ευνοώντας την εμφάνιση της άνοιας.

Πειράματα που πραγματοποίησαν σε ηλικιωμένους εθελοντές έδειξαν ότι στο αίμα τους κυκλοφορούσε ιδιαίτερα αυξημένη ποσότητα από κυτοκίνες. Ακολούθως οι εθελοντές τοποθετούσαν ενυδατική κρέμα στο δέρμα τους δύο φορές την ημέρα. Υστερα από 30 ημέρες παρατηρήθηκε ότι μειώθηκαν οι κυτοκίνες, φτάνοντας μάλιστα στα επίπεδα ατόμων ηλικίας 30 ετών.

Την ίδια ώρα ερευνητές του Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ) των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι η ταυτόχρονη εφαρμογή φωτοθεραπείας και ηχοθεραπείας σε πειραματόζωα με άνοια βελτίωσε τη μνήμη τους.

Αυτό επετεύχθη χάρη στο γεγονός ότι η θεραπευτική τους τεχνική κατέστρεφε τις πλάκες β-αμυλοειδούς, οι οποίες όταν συσσωρεύονται στα εγκεφαλικά κύτταρα προκαλούν τα συμπτώματα της άνοιας. Στην έρευνα που δημοσίευσε στο επιστημονικό περιοδικό «Cell» η ερευνητική ομάδα του δρος Λι-Χουέι Τσάι επισημαίνει ότι η απώλεια μνήμης είναι το βασικό σύμπτωμα της άνοιας.

Ο Τσάι και οι συνεργάτες του πειραματίστηκαν σε ποντικούς, οι οποίοι είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να αναπτύξουν ασθένεια παρόμοια με την άνοια των ανθρώπων. Παρατήρησαν ότι ύστερα από μία εβδομάδα ταυτόχρονης θεραπείας με φως και ήχο ειδικών συχνοτήτων μειώθηκαν σημαντικά οι πλάκες β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι η έναρξη κλινικών δοκιμών. Μάλιστα, έχουν αρχίσει ήδη να επιλέγουν τους πρώτους εθελοντές με άνοια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα