Διώκεται και για τη Μάνδρα η Δούρου

Σε βαθμό πλημμελήματος είναι οι κατηγορίες. Πιο σοβαρή η ανθρωποκτονία από αμέλειαΜε ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος εννέα προσώπων και κατά παντός άλλου υπευθύνου πέφτει η αυλαία της προκαταρκτικής έρευνας για τις καταστροφικές πλημμύρες που στοίχισαν τη ζωή σε 25 ανθρώπους στη Μάνδρα Αττικής τον Νοέμβριο του 2017. Μετά τις διώξεις για τη φωτιά στο Μάτι, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου έρχεται αντιμέτωπη με ακόμη μία δίωξη. 

Η δικογραφία, που διαβιβάζεται πλέον με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος σε ανακριτή λόγω σπουδαιότητας, αφορά τα αδικήματα της πλημμύρας από αμέλεια, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, της σωματικής βλάβης από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και της παράβασης καθήκοντος διά παραλείψεως, ενώ οι ευθύνες επιμερίζονται στην περιφέρεια, στους δήμους και στα δασαρχεία. 

Μεταξύ των προσώπων που θα περάσουν το ανακριτικό κατώφλι είναι η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, οι δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων και δύο υπάλληλοι των δύο δασαρχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάταξη των 66 σελίδων της εισαγγελέως Πρωτοδικών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου περιγράφονται διεξοδικά οι παραλείψεις των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων ως προς την πρόληψη και τον περιορισμό των συνεπειών του ακραίου φυσικού φαινομένου. Η εισαγγελική λειτουργός εντόπισε κρίσιμες ελλείψεις αντιπλημμυρικής προστασίας, έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας, πολεοδομικές παραβάσεις, έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων, καθώς και έλλειψη διευθέτησης – οριοθέτησης ρεμάτων.

Την ίδια ώρα η εισαγγελική έρευνα οδήγησε στην απαλλαγή 16 προσώπων, τα οποία είχαν καταμηνυθεί από ιδιώτες, φορείς και ενώσεις. Για πέντε εξ αυτών η εισαγγελία εξέδωσε απαλλακτική διάταξη με την οποία ζητεί την παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής αδικημάτων που αφορούν πολεοδομικές παραβάσεις και κοινώς επικίνδυνες βλάβες, ενώ για άλλα 11 πρόσωπα αποδείχτηκε ότι δεν είχαν αρμοδιότητες σχετικές με την πρόληψη, την αντιμετώπιση και τις συνέπειες της φονικής πλημμύρας. 

Ανοιχτή παραμένει, τέλος, η δικογραφία που σχηματίστηκε για τη νέα πλημμύρα στην περιοχή της Μάνδρας το καλοκαίρι του 2018. «Η απονομή Δικαιοσύνης χρειάζεται υπομονή. Ακόμη και οι αθώοι πρέπει κάποιες φορές να περιμένουν» αναφέρει σε δήλωσή της η Ρένα Δούρου. 

Αξίζει να σημειωθεί πως με τις ισχύουσες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα η πολλαπλή ανθρωποκτονία εξ αμελείας οδηγεί σε ποινή φυλάκισης έως 10 χρόνια.

—-

Στο «σκοτάδι» τα έγγραφα για τις κινήσεις των εναέριων μέσων στο Μάτι

Εγγραφα για τις κινήσεις των εναέριων μέσων που θα έπρεπε, όπως λέει, να συμμετέχουν στην κατάσβεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι ζητεί με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που συζητήθηκαν χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, η Βαρβάρα Φύτρου, η οποία έχασε τον σύζυγο και τα δύο ανήλικα παιδιά της στον πύρινο εφιάλτη.

Οπως τόνισε στο δικαστήριο ο συνήγορός της Βασίλης Καπερνάρος, η μητέρα ζητά από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, την Υπηρεσία Εναέριων Μέσων (ΥΕΜΠΣ) και μία εταιρία να της δώσουν πληροφορίες για τις κινήσεις των εναέριων μέσων. 

Ομως, «παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα και την εισαγγελική παραγγελία, τα έγγραφα δεν έχουν δοθεί» ανέφερε, εξηγώντας πως «έχουν ήδη απαντήσει ότι δεν είναι δυνατή η χορήγηση εγγράφων, αφού είναι μέρος της ποινικής δικογραφίας, αλλά δεν τα έχουν δώσει, ούτε περιλαμβάνονται στην ανάκριση».

Εφυγε διοικητής

«Την ώρα που το Μάτι καιγόταν, ο διοικητής της Μονάδας Ελικοπτέρων έφυγε με μια κυρία και άφησε ακέφαλη τη μονάδα, που αποκόπηκε από το Κέντρο» τόνισε ο δικηγόρος. «Κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε για να βγάλουμε άκρη. Δεν έχει κανείς τα στοιχεία, κανείς αρμόδιος» υποστήριξε φίλη της ενάγουσας. Το Δημόσιο, που παραστάθηκε στο δικαστήριο, ζήτησε να κηρυχτεί απαράδεκτη η αίτηση, καθώς το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής και η ΥΕΜΠΣ «δεν είναι νομικά πρόσωπα». 

Η κυρία Φύτρου με την αίτησή της ζητά να της δοθούν το ημερολόγιο με τις κινήσεις των ελικοπτέρων, τα έγγραφα που αιτιολογούν τον λόγο που δύο ελικόπτερα έμειναν καθηλωμένα στο αεροδρόμιο Ελευσίνας και τις συνομιλίες μεταξύ της Πυροσβεστικής και του Συντονιστικού. Η απόφαση αναμένεται το επόμενο διάστημα.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα