Βιβλιοθήκη με 490.000 τίτλους

Εγκαινιάστηκε το καμάρι της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και με κάθε λαμπρότητα έγιναν τα εγκαίνια της λειτουργίας της Φιλοσοφικής Βιβλιοθήκης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο πρώτος πολίτης της χώρας στον χαιρετισμό που απηύθυνε αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν το βιβλίο και οι βιβλιοθήκες στις ημέρες μας, λέγοντας ότι, παρά την εξάπλωση των ηλεκτρονικών τεχνολογιών, «το βιβλίο εξακολουθεί να αποτελεί όχημα και κιβωτό της διάδοσης κάθε σημαντικού πολιτισμού». 

Εξήγησε επίσης ότι «μέσω του βιβλίου διακινείται η γνώση και προάγεται η σκέψη, οι οποίες προκύπτουν από τη σοβαρή μελέτη του και τον αναστοχασμό πάνω στο περιεχόμενό του. Τούτο οφείλεται ιδίως στο ότι το βιβλίο, πρωτίστως στην έντυπη μορφή του, σφυρηλατεί μια αναντικατάστατη υλική σχέση με τον αναγνώστη, στον οποίο επιτρέπει να διατηρεί μια γνήσια σχέση με τον συνάνθρωπο και με τον κόσμο, αποτελώντας έτσι -και συνακόλουθα- πραγματικό ανάχωμα στην επέλαση κάθε πνευματικώς φθοροποιού εικονικής προσομοίωσης».

Εγκαινιάζοντας τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αφού τόνισε ότι «αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας», εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτή θα λειτουργήσει στο μέλλον ως ένα λαμπρό εργαστήρι γνώσης και σοφίας και, κατά λογική ακολουθία, ως πραγματική εθνική πνευματική εστία, ενώ έδωσε συγχαρητήρια στις πρυτανικές Αρχές, στον κοσμήτορα της σχολής, στο Εφορευτικό Συμβούλιο και στη διεύθυνση της βιβλιοθήκης, που πρωταγωνίστησαν στην υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου, το οποίο ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε σε διάστημα μόνo λίγων μηνών, από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Οπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το σύνολο της συλλογής των φιλοξενούμενων στη βιβλιοθήκη εντύπων ανέρχεται σε 490.000 βιβλία και περιοδικά, τα οποία προέρχονται από διαφορετικές σε μέγεθος βιβλιοθήκες. Τα βιβλία είναι ταξινομημένα σε ενιαίες θεματικές ενότητες, γεγονός που καθιστά τη βιβλιοθήκη εύχρηστη τόσο για τους φοιτητές, στην εκπαίδευση των οποίων η λειτουργία της προσδοκάται ότι θα συμβάλει τα μέγιστα, όσο και για τους ερευνητές.

Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ποιοτική αλλαγή που θα προκύψει στην απόδοση των φοιτητών και των ερευνητών σε μια σχολή, η οποία θέτει πάντοτε υψηλούς στόχους ακαδημαϊκής διάκρισης με βάση τα πιο αυστηρά διεθνή ακαδημαϊκά κριτήρια, θα καταστεί γρήγορα εμφανής και θα δικαιώσει τους κόπους όλων των συντελεστών της δημιουργίας της ενιαίας Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής.