Φωτιές βάζει ο Τραμπ στα Υψίπεδα του Γκολάν!

Σάλος από τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ. Δυσαρέσκεια της Συρίας για αναγνώριση της κυριαρχίας του ΙσραήλΑπό την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε την Πέμπτη ότι έχει έρθει η ώρα να αναγνωριστεί η κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Την έντονη δυσαρέσκειά της εξέφρασε η Συρία κάνοντας λόγο για δήλωση «ανεύθυνη», η οποία δείχνει περιφρόνηση προς το διεθνές δίκαιο και βεβαίως «τυφλή μεροληψία των ΗΠΑ» απέναντι στο Ισραήλ. Υπενθυμίζουμε ότι τα Υψίπεδα του Γκολάν αποτελούσαν συριακά εδάφη ως το 1967, όταν κατελήφθησαν από το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Εξι Ημερών.

Η κατοχή και η προσάρτηση του Γκολάν δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ από τη διεθνή κοινότητα. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι οι ΗΠΑ θα παραβιάσουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αν η Ουάσινγκτον αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ στο Γκολάν. Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση του Ιράν, το οποίο χαρακτήρισε τη δήλωση Τραμπ «απαράδεκτη».

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ενωση τόνισε ότι δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν – εδάφη τα οποία οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θεωρούν κατεχόμενα.

Η Ευρώπη

«Η θέση της Ε.Ε. δεν έχει αλλάξει» τόνισε στο πρακτορείο Reuters εκπρόσωπος της Ε.Ε. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των εδαφών που κατέχει από τον Ιούνιο του 1967, περιλαμβανομένων των Υψιπέδων του Γκολάν, και δεν τα θεωρεί τμήμα των ισραηλινών εδαφών».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν με ανακοινώσεις τους το Παρίσι και το Βερολίνο. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει την ισραηλινή προσάρτηση της περιοχής και χαρακτήρισε αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο την αναγνώριση που προτίθεται να κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ. Από την πλευρά της μια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης χαρακτήρισε χθες συριακό έδαφος τα Υψίπεδα του Γκολάν.

«Αν τα εθνικά σύνορα πρέπει να αλλάξουν, αυτό θα πρέπει να γίνει με ειρηνικά μέσα μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Η κυβέρνηση απορρίπτει τις μονομερείς κινήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Ούλρικε Ντέμερ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα